Mangedobling av solcellemarkedet

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mangedobling av solcellemarkedet

– Den politiske krisen mellom Russland og Vesten vil føre til det endelige gjennombruddet for solceller, sier adm. direktør Andreas Thorsheim i solcelleleverandøren Otovo.

FEMDOBLING. - Antall installerte solcelleanlegg i Norge kan i år fire- eller femdobles til 5 000-6 000. Folk ønsker å redusere avhengigheten til et strømnett de ikke lenger stoler på alltid vil være billig og stabilt, sier adm. direktør Andreas Thorsheim i Otovo Foto: Otovo

– Med krigen har solceller fått en ny gruppe tilhengere som er opptatt av beredskap og sikkerhet.  

– Ifølge tall fra Enova er antall installerte anlegg i Norge hittil i år tredoblet sammenlignet med samme periode i fjor. Disse ble bestilt i fjor høst da strømprisene ble skyhøye, og før krigen i Ukraina.  

– Norske forbrukere er skremt av de rekordhøye strømprisene. Derfor sjekker mange mulighetene for å installere solceller. Folk ønsker å redusere avhengigheten til et strømnett de ikke lenger stoler på alltid vil være billig og stabilt.  

– Siden september i fjor har vi hatt en sterk økning i etterspørselen etter solcelle­anlegg over hele landet. Det siste året er aktiviteten på nettsidene våre tredoblet, sier Thorsheim, som forteller at selskapet leverer anlegg til eneboliger, rekkehus og gårdsbygninger.  

Ti-punktplan fra EU

– Krigen i Ukraina, som kommer på toppen av alt jeg har nevnt, vil gi et kraftig utslag. Forholdene ligner mye på oljekrisen på 70-tallet, som ble startskuddet for atomkraft i Europa. Dagens situasjon vil gi det endelige gjennombruddet for solceller, batterier og vindkraft i Europa. 

– Med farten i det norske markedet kan antall installerte solcelleanlegg i år fire- eller femdobles til 5-6 000.  

Thorsheim påpeker at Europa står overfor en virkelig omveltning. 

– EU, som satser på en raskest mulig utfasing av russisk gass, har satt opp en ti-punktsplan. Ett av tiltakene er solceller. Planer for en slik satsing kommer i løpet av denne våren. Her er det forventet nullmoms på installasjonen, og en investeringsstøtte på 20 prosent. Dette er omtrent på samme nivå som Enova-bidraget i Norge. Nullmoms vil gjøre støtten kraftigere.  

Trenger flere hundre elinstallatører

– Da Elmagasinet intervjuet deg for en måned siden, hadde 500 norske og europeiske elinstallatører fra Mosjøen i nord til Malaga i sør registrert seg som solcelleinstallatører hos Otovo. Dere ønsket flere. Er behovet økt enda mer? 

– For å møte etterspørselen trenger vi flere hundre elinstallatører. Vi ønsker alle godkjente, seriøse selskaper velkommen. Det ligger titalls millioner i omsetning og venter på hver av dem som blir med. De får signerte, bekreftede ordrer rett inn i ordrereserven. Vi markedsfører og selger. De monterer. En av de 500 regner i år med en omsetning på 20 millioner kroner.  

Enova må holde stø kurs

– I februar i år økte Enova støtten til solceller. Vil dette øke utbyggingstakten?  

– Støtten er avgjørende for at solceller skal være lønnsomt for forbrukerne. Norge vil nok generelt følge EU når det gjelder tiltak. Enova-støtten blir veldig viktig med tanke på den for tiden kraftige prisøkningen på utstyr. Dette blir det tredje året med voldsomt press på verdikjeden.  

– Jeg håper virkelig at Enova holder stø kurs. Med en del ventetid i markedet fremover, er det viktig at de ikke gjør noen brå vendinger.  

Hva skjer når det gjelder videreutvikling av solcelleproduktene? 

– Det er stor investeringsvilje i både USA, Europa og Asia. Utviklingen er litt uventet. Trenden går i retning av store, industrielle paneler i lengder på inntil to meter. Resultatet er større og ­billigere paneler. Dette er et bedre valg enn eksisterende ­løsninger. 

– Enova har også kommet med en støtte­ordning for solceller i boligsameier og borettslag, som skal vurdere tiltak. Hvilken betydning får dette? 

– Den vil nok gi en viss bevegelse, uten at markedet vil ta av. Her er det fortsatt et stykke vei å gå. 

Les mer om følgende emner: