Mangfoldsrapporten skal brukes 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mangfoldsrapporten skal brukes 

Med Karoline Nystrøm som Elektrokvinnen 2022, presentasjon av Mangfolds­rapporten og standen til Montørjentene frontet Eliaden 2022 kvinnene i bransjen.

ELEKTROKVINNEN 2022. På Eliaden i år ble tidligere adm. direktør Karoline Nystrøm (i midten) i Schneider Electric Norge kåret til Elektrokvinnen 2022. Her sammen med markedsdirektør Ida Thorendahl og adm. direktør Frank Jaegtnes i EFO Foto: Laila Sandvold Macdonald

– Selv om mangfold er mer brennaktuelt enn noen gang er det ikke mange overraskende funn i Mangfoldsrapporten, fastslår markedsdirektør Ida Thorendahl i EFO.  

– Det er et overraskende stort sprik mellom ord og handling. Samtidig som flere gjør mye bra, henger mange etter. Potensialet er stort. Bransjen må få frem de gode eksemplene og skape bevissthet. Lederne må sørge for arbeidsmiljøet, tryggheten og tilhørigheten som må til. 

Samler erfaring

– Hvordan skal rapporten følges opp? 

– Det første vi gjør er å samle de fem finalistene i Elektrokvinnen 2022. Fra hver sin tue arbeider de med kjønnsbalansen. Dette ønsker vi å samordne.  

– Jeg håper de sammen med Elektroforum kan bygge noe som gjør bransjen enda mer bevisst på mangfold. Her ønsker Elektroforum virkelig å gjøre noe. 

– Vi må få frem hva det vil si å være mangfoldsledere, og fremheve dem som rollemodeller. Dette kan bidra til å trekke utviklingen i riktig retning.  

– Hvorfor tar det så lang tid å få elektrobransjen til å satse for fullt på mangfold? 

– Jeg føler at dagens situasjon kan sammenlignes med nordmenn sin satsing på energieffektivisering. Det har gått forferdelig tregt, helt til det plutselig skjedde noe som tvinger dem til å ta grep. Spørsmålet er om det må dramatiske endringer til. Eksempelvis at andre aktører kommer på banen, og tar betydelige markedsområder.  

Ikke bærekraftig

Thorendahl mener at rapporten er en øyeåpner.  

– Det er ikke bærekraftig å kun rekruttere fra den ene halvparten av befolkningen. Bransjen er nødt til å gjøre noe. Annerledeshet er bra. Det skjer ikke mye magisk i et miljø med jevngamle menn med lik bakgrunn, som bor på samme sted. Bransjen må rigge seg for å ta imot alle. Både unge menn og kvinner. Det kan fort skje lekkasjer til andre fag. Derfor må selskapene omgående tilpasse seg dagens virkelighet.  

Har bygget grunnmur

Årets elektrokvinne, Karoline Nystrøm, poengterte på Eliaden at det bør settes likhetstegn mellom mangfoldsledelse og moderne ledelse.  

– Jeg er glad for at mer enn hundre kvinner var nominert til prisen. Det er svært motiverende å vite at kvinnene i bransjen bidrar til samfunnsutviklingen. Dette står igjen en grunnmur etter oss, sa Nystrøm. 

Les mer om følgende emner: