Mangler mer enn 1 000 fagfolk  

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mangler mer enn 1 000 fagfolk  

– Da jeg studerte samfunnsplanlegging etter videregående, skjønte jeg fort at studier ikke var noe for meg. Jeg ville heller bli elektriker. Det er også veldig greit med tanke på litt lønn underveis, kontra studielån, sier Stine Walente, som er elektrolærling i Solcellespesialisten.

Stine Walente er ­lærling i Solcelle­spesialisten

Daglig leder Carl Christian Strømberg i selskapet fastslår at solcellebransjen er helt avhengig av fagfolk som Walente for å møte den enorme etterspørselen.  

– Mangel på montører skaper både ventelister, og hindrer vekst i en viktig bransje for den grønne omstillingen. Her må utdanningsløpet endres. 

– For å komme på samme nivå som Sverige, der det blir installert 40 000- 50 000 solcelleanlegg i året, mangler det i Norge mer enn 1 000 fagfolk. Dette gjelder alt fra montører til prosjektledere og prosjektkoordinatorer. Om det ikke blir tatt grep, får bransjen et stort etterslep. 

– Målsettingen vår er å installere solceller på 10 000 eneboliger i året. For å prøve å få til dette har vi hentet arbeidskraft fra Frankrike, Tyskland og Polen. 

Vil ha spesialisering

– En viktig del av installasjonen av solcelleanlegg er monteringen av panelene. Her er det ikke noen spesialisert utdanning i Norge. De fleste som monterer solceller er tømrere, snekkere, taktekkere og elektrikere. Disse burde ha muligheten til å spesialisere seg.  

– Vi samarbeider blant andre med Cafe Hanco i Fredrikstad, der personer uten fullført videregående skole tar utdannelse mens de arbeider med solcelleanlegg. Det gir erfaring for den enkelte, samtidig som bransjen får flere fagfolk. 

Daglig leder Carl Christian Strømberg i Solcelle­spesialisten vil ha et spesialisert utdanningsløp for solcellemontører 

Les mer om følgende emner: