Mer bruk av Tunable White i boliger

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mer bruk av Tunable White i boliger

– Hos en familie på Jevnaker har vi installert Tunable White-belysning fra SG Armaturen. Fra en app på smarttelefonen kan de skape ønsket lysstemning både i spisestuen, på kjøkkenet og til tv-kos, sier elinstallatør og daglig leder Arne Einar Holmstykket i Gran Bygg og Elektro.

-Med Tunable White kan brukerne tilpasse lyset etter personlige behov, sier elinstallatør og daglig leder Arne Einar Holmstykket i Gran Bygg og Elektro

– Med en Smart Gateway-løsning kan de skru lyset av og på, og endre det fra varmt til kaldt.  

– For folk som ikke får sol i høst- og vintermånedene kan Tunable White gi mer energi, bedre konsentrasjon og høyere produktivitet. Undersøkelser viser at folk blir mer skjerpet med riktig lyssetting. Behovet endrer seg også med alderen. Eldre trenger mer lys.  

– Med fire elektrikere, tre tømrere, to tømrerlærlinger og en elektrikerlærling er vi et tverrfaglig selskap som satser på bygg- og elektrotjenester på Hadeland og deler av Østlandet.  

Energieffektivisering

Elektriker Simen Martinsen forteller at i huset på Jevnaker har selskapet lagt rør og montert downlight-kasser i taket, der spottene er klipset på plass.  

– Med Tunable White kan beboerne styre fargetemperaturen og dimme lyset med smarttelefonen. I stua kan lyset stilles etter egne ønsker og skape en lun og god stemning, eller velge et hvitere lys på kjøkkenet når maten blir tilberedt. 

– Å skifte fra halogen til LED gir også store energibesparelser. På kjøkkenet var det installert gamle lysstoffrør, som fra høsten 2023 går ut av produksjon. De nye Nansen LED-armaturene med dobbel stikkontakt gir et godt arbeidslys.  

Smartstyrer lyset

Salgsrepresentant Vidar Kvernvold i SG Armaturen forteller at selskapet i hovedsak har levert Tunable White til næringsbygg og skoler.  

– Nå begynner også boligeiere å se fordelene med slik belysning, som familien på Jevnaker. 

Med å kombinere våre Tunable White-armaturer med vårt Smart-system får brukerne belysning tilpasset egne ønsker og behov. Vår Tunable White LEDDim Smart-bryter justerer fargetemperaturen fra varmt til kaldt hvitt lys, og stiller inn ønsket Lux-nivå. Med Smart Gateway kan døgnrytmen programmeres slik at lysnivået og fargetemperaturen justeres gjennom dagen. Den fjernstyrer også Smart-systemet. 

Etterligner sollys

– Naturlig lys endrer seg med årstidene, og tid på døgnet. Dette har stor innvirkning på hvordan folk føler seg. Tunable White gjør det enkelt å «etterligne» sollys, og skape gode lysforhold innendørs. Vår Tunable White faseavsnittsdimmer justerer lysstyrke og farge i området 2 700-6 500 K. 

Elektriker Simen Martinsen i Gran Bygg og Elektro, som sjekker Tunable White-armaturene hos familien på Jevnaker, sier det er mye å spare på installere LED-belysning.

Les mer om følgende emner: