Mer effektiv feilfinning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mer effektiv feilfinning

I en doktorgrad utvikler stipendiat Marija Vukovic ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) en ny metode for å finne skader på solcellepaneler med PL-fotografering i felt. Dette skal gjøres uten å stoppe strømproduksjonen.

NY METODE. Et doktorgradsarbeid ved NMBU skal gjøre det mer effektivt å finne feil på solcellepaneler

Vukovic forklarer at solcellepanelene er koblet til en inverter, som gjør om energien fra likestrøm til vekselstrøm.  

– I store anlegg er solcellepanelene gruppert som strenger. Hver streng har en felles inverter. For å sikre optimal drift senkes strømstyrken i solcellemoduler som er koblet til strenginvertere med jevne mellomrom. Når det nesten ikke er strømproduksjon, fanger et kortbølget infrarødt kamera opp lyset som sendes ut fra solcellematerialet, slik at eventuelle skader på solcellemodulen blir synlige. Kameraet er koblet til en datamaskin som behandler bildene. 

– At det ikke er nødvendig å koble utstyr på modulene, gjør arbeidet mer effektivt. Når kameraet har fotografert én eller flere strenger, kan det flyttes og plasseres foran neste streng og vente på strømfallet der. 

– Løsningen er testet på et mindre anlegg. Dette skal også gjøres på en større installasjon, både fra bakken og med drone. Dessuten skal det store bildematerialet sorteres bedre. 

Mer bærekraftig

Doktorgraden til Vukovic er finansiert av forskningssenteret FME Susoltech,  

– I et stort kraftverk med millioner  

av solcellepaneler blir noen ødelagt. Med riktigere diagnoser kan drifts- og vedlikeholdskostnadene holdes på et lavt nivå, og sikre høy kraftproduksjon.  

I beste fall kan levetiden forlenges. Det vil gjøre solenergi både billigere og enda mer bærekraftig, sier Erik Marstein, leder for FME Susoltech. 

Les mer om følgende emner: