Milliardinvestering i datasenter i Oslo

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Milliardinvestering i datasenter i Oslo

Med etableringen av selskapet Skygard er Telenor, Hafslund og HitecVision i gang med å bygge et datasenter på Hovinbyen i Oslo til 2,4 milliarder kroner.

Skygard satser 2,4 milliarder kroner på datasenteret på Hovinbyen i Oslo. Ambisjonen er å bygge ytterligere to i hovedstaden Illustrasjon: Skygard

Det skal være i drift i løpet av første halvår 2025, og være det mest energieffektive i Norge. Blant annet går overskuddsvarmen inn i fjernvarmenettet.

Selskapet planlegger å bygge ytterligere to datasentre i Oslo. Fullt utbygd skal de etter planen ha en samlet kapasitet på 40 MW.

God timing

– Norge trenger datasentre som vektlegger sikkerhet og bærekraft. Vi har store ambisjoner for satsingen. Timingen er også veldig riktig. Den geopolitiske situasjonen har gjort behovet for sikre løsninger viktigere, samtidig som markedet er stadig mer presset på kapasitet. Vi skal være et norsk alternativ i en internasjonal bransje, sier Jannicke Hilland, styreleder i Skygard og konserndirektør for infrastruktur i Telenor.

Omfattende digitalisering

Adm. direktør Elise Lindeberg i Skygard kommer fra stillingen som sikkerhetsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Hun har også vært medlem av regjeringen sin totalberedskapskommisjon.

– I alle samfunnssektorer skjer det en omfattende digitalisering. Det gjør at stadig flere viktige og kritiske tjenester er avhengig av gode digitale løsninger og god sikkerhet. Her har lagring en sentral rolle, sier Lindeberg.

Samarbeid med Nvidia

Hilland fremhever at gjennom samarbeid med Nvidia skal Skygard etablere uavhengige og norsk-eide skyplattformer operert på norsk jord, der kunstig intelligens er en sentrale driver.

  • Dette vil bidra til at våre datasentre leverer effektive, avanserte og sikre løsninger.

Skygard er eid av Telenor (31,7 prosent), Hafslund (31,7 prosent), HitecVision (31,7 prosent) og Analysys Mason Nordic (fem prosent).

Les mer om følgende emner: