Nesten full score i NM

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Nesten full score i NM

Fredrik Vehus Skjerve besto fagprøven i januar. To uker senere ble han norgesmester i elektrikerfaget i Oslo, med en poengsum på 93.

DYKTIGE ELEKTRIKERE. Tor-Inge Ulstein (t.v.) fra Tussa Installasjon, Henrik Haaverstein fra Kreatel, Bjørn Ivar Hillestad fra Installatøren Oslo, tredjeplass­vinner Anette Desireé Waagsbø Skram fra El 24, andreplassvinner Agnar Grøtting fra Elteam og foran på bildet norgesmester Fredrik Vehus Skjerve fra NTE Elektro Foto: Nils Høegh

På seierspallen fikk Skjerve følge av Agnar Grøtting fra Elteam (79 poeng) og Anette Desireé Waagsbø Skram fra EL 24 (75 poeng).

Det er et par år siden lærlingen fra NTE Elektro Verdal tok utfordringen fra opp­læringskontoret og meldte seg på uttaket til NM. Så kom pandemien, med utsettelse på utsettelse av mesterskapet.

– Til slutt hadde det gått så lang tid at jeg var redd fagprøven og NM skulle kollidere. Jeg prioriterte å forberede meg til førstnevnte, og heller ta en intensiv oppkjøring til NM etterpå. Derfor har jeg brukt en god del ettermiddager og kvelder til å trene til mesterskapet, sier Skjerve.

Selvstudium i KNX

– Blant annet måtte jeg lære KNX-programmering. Dette hadde jeg lite kunnskap om. Heldigvis fikk jeg et videokurs med en som kan dette godt. Dette brukte jeg mye i forberedelsene.

– Jeg har også fått hjelp fra kolleger på jobben for å gå gjennom områder der de har spisskompetanse.

– Hva var den største utfordringen i mesterskapet?

– Tidspresset. Jeg var usikker på hvor mye jeg måtte ha ferdig hver dag, og nervøs for ikke å bli helt ferdig. Når tiden er ute, er det ikke mer du får gjort. Heldigvis gikk det greit.

KONSENTRERT. Norgesmester Fredrik Vehus Skjerve tok et intenst selvstudium i KNX og PLS under oppkjøringen til NM
Foto: Nils Høegh
Pust i bakken før neste oppkjøring.

– Har du startet treningen til VM?

– For tiden er det treningsfri. Det ble ganske intenst med fagprøve og NM i løpet av to uker. Selv om det er en stund til VM, kan jeg ikke slappe av for lenge. Jeg er nødt til å trene. Planen er å lage en treningsbås på jobben. Den skal være mest mulig lik båsen jeg regner med å få i VM.

– Hvordan fungerer det å kombinere jobb med å forberede seg til mesterskap?

– Arbeidsgiver stiller opp. Det er heller ikke noe problem å få det jeg trenger av materiell. Jeg får også sette av tid til å trene.

– Skal du ta videreutdanning?

– Jeg kan tenke meg å ta ingeniør- eller installatørutdanning. Om eller når det blir, får tiden vise.

Imponert

Kompetanse-fagsjef Svein Harald Larsen i Nelfo er imponert over nivået på deltakerne i årets elektriker-NM.- Vinnersummen på 93 poeng er på internasjonalt nivå. Trolig er dette en av de beste poengscorene i et NM noen gang.

– Vinneren i år er på samme nivå som internasjonale konkurrenter, som trener på fulltid i flere måneder til VM. Å få 49 av 54 poeng på installasjonsdelen er skikkelig imponerende.

NM minutt for minutt

– Elektriker-NM i år ble gjennomført separat fordi det kun er to uker mellom Yrkes-NM i Kristiansand og Yrkes-VM i Shanghai i Kina til høsten. Dette er alt for kort tid til å trene til VM.

– På grunn av koronapandemien ble norgesmesterskapet gjennomført uten publikum. Med å streame det på sosiale medier ble det en minutt til minutt-opplevelse. Sendingen ble brutt opp med reportasjer, intervjuer og klipp fra forrige VM.

– Hvordan fungerte den digitale dekningen?

– Spesielt opplæringskontorene og skolene satte pris på at de kunne følge mesterskapet i sosiale medier. ­Kollegene til deltakerne var også med jevne mellomrom innom for å heie på sine helter. Derfor kommer vi nok også til å streame neste NM.

Første kvinne

Larsen fastslår at for første gang var en kvinnelig deltaker med i elektriker-NM.

– Med en tredjeplass viste hun at jentene ikke ligger etter gutta. Dessuten gjorde hun noe som ikke er gjort i NM før. Hun sikret at anlegget var strømsatt og fungerte på slutten av dag tre, til tross for at ikke alt som skulle på veggen var montert. Dette stresset konkurrentene. Det var modig å gjøre det på denne måten, som sikret henne en medalje.

– Jeg håper hun kan inspirere flere kvinnelige lærlinger og montører til å delta på slike konkurranse, og at vi kan bruke henne som rollemodell også i andre sammenhenger.

Roser sponsorene

Larsen roser sponsorene til elektriker-NM.

– Det var flott gjort av dem å stille opp, til tross for at det ikke var publikum. Jeg er også glad for at vi sørget for gjenbruk ved å gi materiellet fra NM til Kuben videregående skole i Oslo. Dette er alltid en populær gave, og svært positiv gjenbruk av fullt brukbart materiell.

Les mer om følgende emner: