Nesten «usynlig» rus- og ­spilleforebygging 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Nesten «usynlig» rus- og ­spilleforebygging 

Kommentarer som «Hvorfor drikker du ikke, a? Ta deg en øl til!», høres ikke på jobb­festene til Elcom som har et nært samarbeid med Akan kompetansesenter.

FOREBYGGER. - Alt Akan-arbeid vi gjør er knyttet til arbeidsmiljø og inkluderende arbeidsliv. Her legger vi stor vekt på forebygging, sier HR-leder Ingvild Wahl i Elcom

– Det handler ikke om at vi ikke drikker på fest. Poenget er at de som ikke vil, kan gjøre det uten at det er rart, sier oppdrettskoordinator Henrik Henriksen.  

24-åringen, som startet som lærling i Elcom i 2015, har kun gode ord å si om arbeidsplassen sin.  

– Her er det et godt og trygt arbeidsmiljø. Vi blir både sett og tatt vare på. 

Starter fra bunnen

Rørvik-bedriften i Trøndelag, som har rundt femti ansatte, kontaktet Akan kompetansesenter i 2011. Initiativet kom fra HR-leder Ingvild Wahl, som merket at noe måtte gjøres. 

– På denne tiden var det en tøff guttekultur, som ikke var greit for alle. Samtidig bor vi på en plass med utfordringer knyttet til narkotika og trøndersk karsk-kultur, sier Wahl. 

– Siden da har det skjedd mye. Både ledelsen og de ansatte har tatt ulike Akan-kurs, ruspolicy er en obligatorisk del av opplæringen av nyansatte, rus- og spilleforebyggingen er en del av årshjulet, samtidig som det hver måned blir gjennomført alkoholfrie sammenkomster. I 2019 fikk vi også Akan-prisen. 

– Alt Akan-arbeid vi gjør er knyttet til arbeidsmiljø og inkluderende arbeidsliv. Dette er de ansatte opptatte av. Her legger vi stor vekt på forebygging.  

En arbeidsplass uten drikkepress

I en periode satset Henriksen på langrenn. Han var med på jobbfestene, selv om han ofte skulle delta på skirenn dagen etter. Dette løste han med alkoholfri drikke. Det kunne han gjøre uten å få flåsete kommentarer og bemerkninger.  

– Det er ikke drikkepress. Hos oss er det forståelse for valgene vi tar. 

– Hva synes du om å ha en arbeidsgiver som er tydelig på holdninger til rus? 

– Det er veldig bra. På en måte merker vi det heller ikke. Det er lagt opp til sosiale settinger, der vi nødvendigvis ikke tenker over det. I stedet for lønningspils har vi månedlige frokostmøter, og arrangementer der alkohol ikke er en naturlig del. 

Hval bekrefter at forebyggingsarbeidet nesten er «usynlig». 

– Blir en ansatt i Elcom spurt om hva Akan er, er det ikke sikkert hun gir noe godt svar. Rus- og spilleforebyggingen er naturlig integrert i vårt inkluderings- og sykefraværsarbeid.  

En generasjon med nye holdninger

«Unge arbeidstakere vil ikke ha rølpete firmafester og fulle kollegaer», skrev direktør Elisabeth Ege i Akan i 2019.  

Dette er støttet av forskning som fastslår at millenniums­generasjonen foretrekker alkohol­frie alternativer fremfor alkohol i jobb­relaterte sammenhenger, og at unge arbeidstakere drikker langt mindre enn den eldre generasjonen. 

– Vi tenker på de unge. Mange av dem er opptatt av miljø og helse, og vil ta egne valg. Elcom ønsker å være en bedrift for fremtiden. Derfor er vi opptatt av Akan-arbeid, sier Wahl.  

På Eliaden 2022

– Som flere ganger før er vi på plass på Eliaden for å møte elektrofagfolk fra hele landet. Vi oppfordrer alle til å besøke vår stand for en hyggelig prat, sier Akan-direktør Elisabeth Ege.  

– Her skal vi blant annet presentere vårt digitalkurs «Festen», som tar for seg ulike dilemma som kan oppstå på en jobbfest. 

Les mer om følgende emner: