Ni milliarder til Enova
Ni milliarder til Enova
– Det haster å få gode klima- og energiløsninger ut i markedet. Enova får nå en tydeligere bestilling om å bidra til å realisere og skalere klimaløsninger mot 2030. Samtidig skal de ha 2050 i horisonten og støtte innovasjon og omstilling som kan ta Norge til lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
Klima- og Miljødepartementet har utformet den nye avtalen sammen med Energidepartementet. Her er energi en integrert del av avtalen og målstrukturen Enova skal arbeide etter. Det legges også opp til at sistnevnte fortsatt kan støtte løsninger som CO2-håndtering, havvind og hydrogen.
Mer energieffektivisering og solenergi
– Den nye styringsavtalen sikrer at Enova får tydelige oppgaver knyttet til energi, som var påfallende fraværende i forrige avtale fra 2021. Det er svært gledelig at energi igjen er en sentral del av Enova sitt mandat. Fraværet av energi i forrige avtale var en åpenbar feilvurdering. Særlig med tanke på den europeiske energikrisen kort tid etter, sier næringspolitisk direktør Tore Strandskog i NHO Elektro.
– Den nye avtalen legger stor vekt på energieffektivisering og lokal fornybar energiproduksjon som solenergi, i tillegg til en videreføring av satsingen på elektrisk samferdsel. Dette er i tråd med NHO Elektro sitt forslag og engasjement gjennom flere år. Det er spesielt gledelig at Enova får tallfestede mål for energieffektivisering og energiproduksjon.
Tydelig marsjordre
– Avtalen forplikter Enova til å støtte opp om Norges energipolitiske mål, der 10 TWh energieffektivisering og 8 TWh solkraft inngår. Dette sees på som en tydelig marsjordre fra departementet.
– Vi forventer at Enova innretter seg raskt etter de nye føringene og setter inn en forsterket innsats på energieffektivisering, forbrukerfleksibilitet og solenergi. Dette er et betydelig steg i riktig retning for å styrke kraft- og effektbalansen i Norge.