annonse

Norges første 3D-printede hus

Statsbygg har kåret vinneren av studentkonkurransen, der nye design- og produksjonsmetoder skal testes i Norge. I løpet av våren er målsettingen å sette opp "The Circa House" ved NTNU i Trondheim.

"The Circa House" vant konkurransen om Statsbygg sitt første 3D-printede hus Foto: Team Circa House

Norges første 3D-printede hus

Statsbygg har kåret vinneren av studentkonkurransen, der nye design- og produksjonsmetoder skal testes i Norge. I løpet av våren er målsettingen å sette opp "The Circa House" ved NTNU i Trondheim.

 – Vi fikk virkelig gjennomarbeidede og kreative forslag. Studentene har klart å overføre det de har lært i utdanningen inn i konkurransen som konkrete konsepter, sier Cathrine Mørch, direktør for digitalisering og utvikling i Statsbygg. 

For en drøy måned siden inviterte hun sammen med digitaliseringsminister Karianne Tung til en idékonkurranse ved NTNU i Trondheim. Studentene fikk fritt designe et bygg som skal brukes til studentformål. 

Av 13 forslag plukket en fagjury ut tre finalister. Vinneren ble «The Circa House». Bygget er designet av Marita Førde, Ingrid Marie Moxnes Engelsen, Maksymilian ­Wisniowski og Marta Gaweł.  

– Vinnerforslaget skiller seg ut med et design som fremhever 3D-printeres produksjonsegenskaper, og et konsept som tilrettelegger for studentaktiviteter i flere former, sier Mørch.  

Store gevinster i designfasen

– Forskings- og utviklingsarbeid i Norge viser at nye design- og produksjonsmåter kan gi store reduksjoner i både materialbruk og CO2-utslipp, og dessuten gjøre byggeprosjekter mer effektive. 

– De største gevinstene oppnås med å optimalisere design med bruk av ny teknologi i prosjekteringsfasen. Når dette sømløst kan flyte inn i ny produksjonsteknologi i byggefasen, blir flere manuelle steg eliminert. Samtidig blir vaner, standarder og kontraktstrukturer utfordret. Dette må vi forstå mer om. Vi gleder oss til den videre læringen i dette prosjektet. Det vil gi bedre forståelse av hva som kreves for virkelig å skalere potensialet av ny teknologi i flere deler av verdikjeden. 

Lyser ut anbudskonkurranse

Samtidig som konkurransen har pågått, har Statsbygg gjennomført markedsdialog. 

– Vi har fått bedre oversikt over selskapene som tilbyr 3D-print i betong. Det er flere enn vi trodde, både nasjonale og internasjonale. Blant annet har 3DConstruction i Larvik laget et «testhus», for å se hvordan deres eget utstyr og materialmiks fungerer, sier Terje Aasmoe Gulowsen, som leder prosjektet. Han er også prosjektleder for Statsbygg sitt utviklingskonsept ByggBOKS. 

– I løpet av våren lyser vi ut anbudskonkurransen. Den ferdige bygningen skal etter planen stå ferdig ved Statsarkivet bak Samfundet i Trondheim i løpet av året. Vi skal også etablere et konsortium for forsking, slik at alle involverte får innsikt i hvordan materialene presterer over tid. 

annonse