Norsk lynlader raskest i Europa

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Norsk lynlader raskest i Europa

– At entreprenørene bruker stadig tyngre elektriske anleggsmaskiner med økt effektbehov krever kraftigere ladere. Her tester vi en ny lynlader på 420 kW fra bergensselskapet Ayond, som er raskest i Europa. Med to ladepistoler er det mulig å lade to store elektriske gravemaskiner i lunsjpausen. Dette gjør det enklere og mer attraktivt for bygg- og anleggsbransjen å satse på utslippsfrie byggeplasser, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i Eviny.

Lynladeren på 420 kW fra Ayond fyller “eltanken” til to store elektriske gravemaskiner i lunsjpausen Foto: Eyvind Bohne-Kjersem, Eviny

Den første testen skjer på Bergen Travpark, der entreprenøren Sartor & Drange utfører et miljøprosjekt for Bergen kommune.

– Rask lading er nøkkelen til god drift på elektriske anleggsmaskiner. At flere kan lades samtidig er også en fordel, siden maskinene er direkte avhengige av hverandre i produksjonen, sier prosjektleder Roger Bøe i Sartor & Drange.

Enova-støtte

Gjennom Enova-prosjektet “Pilotering av elektrisk infrastruktur til utslippsfri anleggsplass” har Eviny fått støtte til å utvikle og prøve nytt utstyr som skal muliggjøre omstilling til nullutslippsprosjekter i bygg- og anleggsbransjen.

– Det vært en spennende utfordring å bli først i Europa med en lader på mer enn 400 kW. Med standard CSS2-ladeplugg kan den brukes av både personbiler og tyngre kjøretøy. Vi håper den vil bidra til raskere overgang til nullutslippsløsninger i bygg- og anleggsbransjen. Dette er helt nødvendig for å nå klimamålene, sier teknisk sjef Joar Vik Larsen i Ayond, som er eid 50 prosent av Eviny og 50 prosent av BOS Group.

Les mer om følgende emner: