Norsk Lyspris til “dragehus”-­belysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Norsk Lyspris til “dragehus”-­belysning

Fasadebelysningen på Holmenkollen Park Hotel (Dragebygget) i Oslo har fått Norsk Lyspris 2023 for beste utendørsprosjekt. Ifølge juryen er dette et godt eksempel på hvordan lys kan tilføre kvalitet til, og fremheve arkitektur.

- Dette er både stemingsfullt, storslått, høytidelig og nesten litt mystisk, sier juryen om fasadebelysningen på Holmenkollen Park Hotel i Oslo, som har fått Norsk Lyspris 2023 for beste utendørsprosjekt

– Fasadebelysningen er gjennomtenkt for å unngå strølys, sjenerende blending og lysforurensing. Samtidig er den stemningsfull, storslått, høytidelig og nesten litt mystisk. Løsningen er både et viktig bidrag i klimadebatten, og et godt eksempel på et rehabiliteringsprosjekt i overgangen til LED med presise lysfordelinger. Den viser tydelig hvordan lyssetting av bygg har utviklet seg de siste 30 årene.

Halvor Næss Belysningsdesigner er ansvarlig for lysdesignen. Leverandører er Nortronic, Luce & Light og Tangen & Co, mens Torshov Elektro har utført elinstallasjonen.

Beste innendørebelysning

Det nye Nasjonalmuseet i Oslo fikk prisen for beste innendørsprosjekt. Juryen fremhever at bygningen, som er et forbildeprosjekt i Futurebuilt, ivaretar krav til både energieffektivitet og passivhus.

– Nasjonalmuseet er tilrettelagt for differensiert bruk. Dette er løst med god koordinering, kvalitet og detaljering av belysningen i samspill med andre fag og aktører. Det er lagt vekt på armaturutstyr med et tidløst, klassisk og ærlig uttrykk. Selv om det er brukt flere leverandører, er sluttresultatet balansert med et helhetlig totalinntrykk.

– Samspillet mellom generell, fleksibel og spesialkonstruert belysning er mesterlig løst. Dette er med på å skape sammenheng og balanse mellom de ulike arealene. Det er aktivt spilt på kontraster mellom lys og skygge, samtidig som den visuelle forståelsen er opprettholdt.

Juryen fremhever også at museet fremstår som et landemerke, og er et visuelt ikon sentralt plassert i bybildet.

Henning Larsen (tidligere Rambøll) er ansvarlig for lysdesignen. Leverandører er Zumtobel, Targetti, Erco, Fagerhult, iGuzzini, AKB Lighting m/Bega og Led Linear, Flos, Glamox, XAL, PSLab og Catellani & Smith. Caverion har utført elinstallasjonen.

Juryen synes samspillet mellom generell, fleksibel og spesialkonstruert belysning er mesterlig løst på Nasjonalmuseet i Oslo
Wow-effekt

Om Fjord Oslo 2022, som fikk prisen i åpen klasse, sier juryen at installasjonen fremhever identitet og merkevarebygging.

– Det skapes en visuell lysende estetisk opplevelse, som sprer et viktig budskap langt utenfor belysningsbransjen. Her oppnår vinneren en wow-effekt. Fjord Oslo introduserer et bredt publikum for nye og kunstneriske måter å bruke lys på. Installasjonen oppmuntrer til mer kunstnerisk bruk av lys og teknologi.

– I den mørkeste og stilleste tiden på året får både innbyggere og besøkende i Oslo oppleve hvordan lys kan forvandle byrom.

Anastasia Isachsen er ansvarlig for lysdesignen. Leverandører er Konsertsystemer, Plexon, Lyskomponenter og flere internasjonale kunstnere, mens Fjord Studio har utført elinstallasjonen.

Lysinstallasjonen Fjord Oslo 2022 viser i følge juryen hvordan byrom kan forvandles med lys
Gatebelysning

Bærekraftprisen gikk til rehabiliteringen av en gatelykt i Moss sentrum. Her sier juryen at prosjektet har lykkes med å ivareta flere bærekraft­aspekter.

Godt samspill mellom byggherre, rådgiver, leverandør og produsent bidro til en løsning som er mye mer energieffektiv enn den opprinnelige. Samtidig er kvaliteten økt slik at anlegget, til tross for tradisjonell estetikk, har lysnivå, fargegjengivelse og komfort tilpasset dagens behov og forventninger.

Zenisk er ansvarlig for lysdesignen, SML Lighting har levert belysningen, mens Z-Elektro har utført elinstallasjonen.

Rehabiliteringen av en gatelykt i Moss sentrum fikk prisen for bærekraft
Beste teknisk løsning/produkt

Kontrollsystem – Intility fasadebelysning SG39 fikk prisen i klassen for beste teknisk løsning/produkt.

Ifølge juryen har dette prosjektet fleksibilitet og dynamikk, som både forbedrer den funksjonelle siden av bygget, skaper et varig inntrykk og fremhever merkevaren. Viktige egenskaper til bygget, estetikk, bærekraft, brukervennlighet og innovative funksjoner er integrert på en måte som setter prosjektet i en særstilling.

– Et av de viktigste aspektene med denne løsningen, er at den tilbyr brukervennlighet for et omfattende og komplekst prosjekt.

Asplan Viak er ansvarlig for lysdesignen, mens CP-Norway er leverandør og elinstallatør.

Fasadebelysningen fra Intility-bygget i Oslo gikk til topps i klassen for beste teknisk løsning/produkt
Mindre lysforurensing

Med prosjektet «Parkbelysning og økologisk lysforurensning» fikk studentene Birthe Haddal, Tobias Bergan, Helene Ryjord og Hanne Svea ved universitetet i Sørøst-Norge prisen i kategorien ung.

Juryen fremhever at måten teori og praksis blir koblet sammen på, oppfordrer til videre utforsking av prosjektet.

– Det blir vist en fremtidsrettet holdning som styrker relevansen på lysdesignområdet. Med et solid underlag og fremragende faglig kompetanse, presenteres en oppgave vi håper vil fremme målsettingen om mindre lysforurensing.

– Vi håper denne kunnskapen om hvordan lysdesignere kan håndtere lys-forurensing i praksis, vil påvirke alle som arbeider med lysdesign og belysning.

Prosjektet som fikk prisen i ung-klassen tok for seg lysforurensning

Les mer om følgende emner: