Norske boliger er dårlig beskyttet mot lyn 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Norske boliger er dårlig beskyttet mot lyn 

To av ti gjør ingen skadeforebyggende tiltak når det lyner og tordner. Samtidig mangler svært mange boliger overspenningsvern. Det kommer frem i en undersøkelse YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If.

Det er enkelt å unngå lynskader. Å dra ut støpselet fra kontakten er kanskje det letteste Foto: Pexels/CC

– Kun 37 prosent har overspenningsvern i sikringsskapet. Dette er det beste måten å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. 

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke støpsler ut av kontaktene. 40 prosent tar strømmen til tv-en. 33 prosent gjør det samme med routeren og internettboksen, mens 33 prosent generelt tar ut støpslene.  

Millionskader

I juli i fjor registrerte forsikringsbransjen 248 lynskader. I tillegg var det 274 “elektrisk fenomen”-skader, viser tall fra Finans Norge. Skadene denne måneden kom på 64,3 millioner kroner. 

– Heldigvis er det sjelden at lynet slår rett ned i hus. Slike nedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, tv-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen. 

Påbudt 

– Siden 2010 har det vært påbudt å montere overspenningsvern i alle nye boliger, og ved større renoveringer av elektriske anlegg. Et grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. 

– Finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass. Ni prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte stikkontakter. 

Les mer om følgende emner: