Norskproduserte brenselceller

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Norskproduserte brenselceller

I de tidligere fabrikklokalene til solcelleprodusenten REC i Narvik skal det norske teknologiselskapet Teco 2030 produsere hydrogenbaserte brenselceller til skip og annen tungtransport.

Teco i Narvik

I de tidligere fabrikklokalene til solcelleprodusenten REC i Narvik skal Teco 2030 produsere hydrogenbaserte brenselceller til skip og annen tungtransport

– Dette blir Norges første storskalaproduksjon av hydrogenbaserte brenselceller. Målsettingen er å starte manuell pilotproduksjon i 2022, sier styreleder Erling Hoftun i Teco 2030 Innovation Center.

Brenselceller omdanner hydrogen til elektrisitet, med vanndamp og varm luft som eneste utslipp. Teco 2030 utvikler brenselcelleteknologi i samarbeid med det østerrikske teknologiselskapet AVL, som også skal bidra i planleggingen og etableringen av fabrikken og innovasjonssenteret i Narvik.

I den neste tiårsperioden forventer selskapet å investere inntil 1 milliard kroner i anlegget. Planen er å skape inntil 500 nye arbeidsplasser i Narvik. Neste år skal det være ti ansatte ved fabrikken. Dette skal øke til rundt hundre innen utgangen av 2025. Dette gjelder elektrikere, mekanikere, rørleggere, ingeniører og sivilingeniører.

1,2 GW

– I 2022 skal vi ha en kapasitet på 10 MW. Dette skal gradvis økes. Innen 2030 skal fabrikken produsere 1,2 GW med brenselceller per år, sier konsernsjef Tore Enger i Teco 2030.

– 1,2 GW tilsvarer strømproduksjonen til et stort kjernekraftverk. Blir disse brenselscellene installert i skip, kan det årlige CO2-utslippet reduseres med rundt fire millioner tonn CO2. Ifølge tall fra Miljødirektoratet tilsvarer dette rundt åtte prosent av Norges totale CO2-utslipp i 2019.

– Vi tilbyr også andre løsninger som kan hjelpe den maritime industrien med å redusere miljø- og klimaavtrykket, som eksosrensing og karbonfangst for skip.

Les mer om følgende emner: