Northern Lights-leveranse 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Northern Lights-leveranse 

Aker Solutions har gitt ABB en kontrakt for å levere elektro-, automatiserings- og sikkerhetssystemer til Northern Lights, verdens første åpne infrastruktur for CO2-transport og -lagring.

ABB leverer teknologi til Northern Lights Foto: ABB

Northern Lights, som er en joint venture mellom Equinor, Shell og TotalEnergies, skal fange og lagre CO2 fra industrien i Europa. Første fase av prosjektet skal være ferdig i 2024, med kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn per år. Ambisjonen er å utvide denne til mer enn fem millioner tonn. 

ABB-leveransen inngår i Northern Lights-prosjektet for fjerndrift av en ny terminal i Energiparken industriområde i Øygarden kommune. 

Styringssystemet Ability System 800xA gir operatørene bedre innsikt i driften av terminalen, blant annet med analyserer av sanntids- og historiske data og umiddelbar visning av målinger og nøkkeltallsindikatorer.  

– Vi setter pris på å delta i dette prosjektet som vil bidra til en tryggere, smartere og mer bærekraftig fremtid, sier adm. direktør Per Erik Holsten i ABB Norge. 

Spesialskip skal frakte flytende CO2 fra utslippskilder til terminalen i Øygarden. Den skal fjernstyres fra Stureterminalen til Equinor, som ligger sju km unna.  

Med unntak av landstrømløsningen skal kraftteknologi fra ABB drive hele anlegget. Kraftsystemet inkluderer blant annet styringssystem, høy- og lavspenningstavler og transformatorer. 

Les mer om følgende emner: