Nye økodesignkrav til varmeovner 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Nye økodesignkrav til varmeovner 

EU-kommisjonen har vedtatt nye økodesignkrav til varmeovner. Den nye forordningen, som har betegnelsen 2024/1103, blir innført 1. juli 2025.

EU-kommisjonen har vedtatt nye økodesignkrav til varmeovner, som blir innført 1. juli 2025. Her illustrert med en liten panelovn i hjørnet i en frisørsalong for å sikre rask komfortvarme

Økodesign er betegnelsen på krav til hvordan produkter skal designes med hensyn til miljø, ressurs- og energibruk, bærekraft og sirkulær økonomi. Den første produktspesifikke forordningen for ovner til lokal romoppvarming (2015/1188) ble vedtatt i 2015. 

Forvaltningsorgan

– Vi er forvaltningsorgan for oppfølgingen og innføringen av dette regelverket i Norge. Det som skiller den nye forordningen fra den forrige, er at maksgrensen for nominell ytelse for kommersielle varmeovner økes fra 120 til 300 kW. Dessuten er styringsenheter inkludert, sier seniorrådgiver Kirsti Hind Fagerlund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). 

– Selv om forbud mot å omgå regelverket er en selvfølge, er dette regulert i et eget punkt. Det samme gjelder forbud mot at programvareoppdateringer skal forringe de opplyste verdiene for parametere. Forordningen har også ressurseffektivitetskrav som skal forsterke målsettingen om en sirkulær økonomi i EU. 

– Norske produsenter og importører må forholde seg til mange nye typer krav til energirelaterte produkter. Den norske forvaltningen er også justert. Miljømyndighetene har hovedansvar for den nye rammeforordningen for økodesign når den blir innført i Norge.  

 – I den nye rammeforordningen for økodesign og miljøvennlig utforming av bærekraftige produkter, som nylig ble innført i EU, skal Miljødirektoratet og NVE samarbeide om tilsyn og regelverksutvikling

Må ha styring

Steinar Sandum, fagansvarlig i bransjeforeningen Elvarme Norge, har fulgt prosessen med den nye forordningen 2024/1103, og gitt innspill både til CENELEC, APPLIA og EU-kommisjonens generaldirektorat for energi (DG ENER).  

– For de fleste produktene er det små endringer. Det som er viktig å merke seg er at ingen produkter skal brukes uten at relevant styring er tilkoblet. Hvordan dette skal løses for varmekabler og matter som tidligere ble levert separat, er ikke beskrevet. Om de kobles direkte til spenning vil de varme uten regulering. Heller ikke her har DG ENER svart på hvordan dette skal gjøres. 

 – En annen endring er krav til reguleringsnøyaktighet. Her er standarden EN 15500 angitt som testmetode. Dette er ikke mulig å gjennomføre med elvarme med innebygd regulering. Her forsøker CENELEC å få til en endring, slik at all elvarme kan testes som vanlig etter EN 60675. 

– Dessuten åpner beskrivelsen «self-learning means a function that automatically captures the user’s use patterns of the local space heater, and based on those patterns auto-programmes periods of high and low temperatures» for en tolkning av hvordan «automatically captures»  og «auto-programmes» kan forstås og løses teknisk. 

 – Kravet til reservedeler er kurant, med unntak av at det krever et web-basert system som må lages og vedlikeholdes for å registre de som skal utføre service, betaling og håndtering av deler. Dette gir merarbeid som tidligere ofte var å sende reservedeler.  

Samarbeid med elektrobransjen

Hind Fagerlund forteller at NVE, som koordinerer og representerer norske interesser i slike revisjonsprosesser, samarbeider med selskaper og bransjeorganisasjoner.  

– Når det gjelder regelverksutviklingen for varmeovner har vi fått nyttige innspill fra elektrobransjen. Her er det også gjennomført møter, der arbeidsdokumenter er gjennomgått og diskutert. NVE har ikke ekspertkunnskap på alle produktområdene i økodesigndirektivet. Derfor setter vi stor pris på innspill. 

– For å få reelle gjennomslag for innspill til regelverksutformingen, informerer vi norske aktører så tidlig som mulig om kommende regelverk. Vi forsøker også å tilrettelegge informasjonen fra kommisjonen, slik at det skal være enkelt å sette seg inn i utkastene til nytt regelverk. Vi håper på fortsatt godt samarbeid med bransjen. 

Les mer om følgende emner: