Nytt nullutslippsmål for lastebiler

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Nytt nullutslippsmål for lastebiler

Alle nye lastebiler som selges i Norge i 2030 skal være nullutslippskjørtøy, eller gå på biogass, skriver elbil.no. Norge har dermed for første gang fått et langsiktig mål på når det skal bli slutt på salg av forurensende lastebiler.

I 2030 skal alle nye lastebiler i Norge være nullutslippsbiler, eller gå på biogass

Kravet er en del av budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

Dette setter strek over den gamle målsettingen fra Nasjonal transportplan om at 50 prosent av disse kjøretøyene skulle være utslippsfrie i 2030. Stortinget har bedt regjeringen legge frem en virkemiddelpakke for hvordan dette skal gjøres.

Det følger også penger med kravet. I budsjettforliket får Enova 285 millioner kroner i ekstra bevilgning, som går inn i den eksisterende støtteordningen for innkjøp og bedriftslading av tunge kjøretøy.

En tyngre satsing på elektrifisering av tungtransporten har vært etterlyst, blant annet i forbindelse med en rapport fra Elbilforeningen som ble lansert på Arendalsuka i august i fjor. Her blir det blant annet pekt på at Norge er langt unna å nå egne mål for klimautslipp, og at transportsektoren her har et stort potensial. Samtidig har den teknologiske utviklingen gått fort siden de norske klimamålene ble vedtatt for seks år siden.

Rapporten fremhever også at Norge har bygget mye kunnskap og erfaring gjennom elektrifiseringen av personbilparken, og utbyggingen av et nasjonalt ladenettverk.

Første delmål i henhold til budsjettforliket er å øke den elektriske andelen av nye tunge kjøretøy fra ti til 20 prosent i 2024.

Les mer om følgende emner: