Nytt og klimavennlig kjøpesenter

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Nytt og klimavennlig kjøpesenter

– Ny teknologi og smarte sensorer gjør Holmlia senter i Oslo til et energieffektivt og behagelig sted å være. Dette er det mest miljøvennlige kjøpesenteret vi har bygget. Det er vi stolte av. Solceller i fasaden, grønne tak og fossilfri byggeplass er noen av grepene, sier Geir Arne Fredriksen, leder for byggeprosessen i Obos.

Holmlia senter i Oslo er det mest miljøvennlige kjøpesenteret Obos har bygget Foto: Nadia Frantsen

– At byggeplassen er fossilfri betyr strenge krav til blant annet valg av byggematerialer, hvordan de produseres og transporteres, og at avfallet skal kildesorteres. Alle som arbeider på byggeplassen blir oppfordret til å kjøre kollektivt eller sammen med andre. 

– Butikkene på senteret må følge like strenge krav. Maling, sparkel og alle materialer må være uten miljøgifter, samtidig som alt avfall skal sorteres. Varene som tas inn skal være pakket i minst mulig emballasje. Vi oppfordrer også til gjenbruk i innredningen av butikker og spisesteder. 

Sensorstyring

Energikultivator Kjell Petter Småge i Evotek opplyser at det er installert sensorer over alt i bygget.  

– Dette sparer store mengder strøm og reduserer CO2-utslippet. Eksempelvis samler sensorene informasjon om temperatur, og bidrar til at overskuddsvarme fra ett sted overføres til andre deler av bygningen der temperaturen er for lav. 

– Sensorene leser også av værmeldingen, slik at oppvarmingen kan planlegges. Blir dagen varm, lar bygget selv være å sette på varme om natten. Dagen etter brukes solvarme til å gi regulere innetemperaturen. 

– Solskjermingen i kontordelen av bygget styres av hvor i rommet folk oppholder seg. Registrerer sensorene at det ikke er mennesker, holdes solskjermingen oppe for å utnytte varmen som kommer fra solen. Dette reduserer energiforbruket og gir godt inneklima og jevn temperatur. 

Les mer om følgende emner: