Økende rehabiliteringsbølge  

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Økende rehabiliteringsbølge  

– Å rive og bygge nytt gir dobbel så høy klimabelastning som å rehabilitere eldre bygninger. Dette har arkitekter tatt altfor lett på. Her er det en endring på gang. Der det før ble anbefalte nybygg, er det blitt mye vanligere med rehabilitering, sier Cesar Leal, arkitekt og partner i Nielstorp+ arkitekter.

- Det er en økende rehabiliterings­bølge i arkitektbransjen, sier arkitekt Cesar Leal i Nielstorp+ arkitekter Foto: Nielstorp+

I følge en rapport Sintef har laget for Riksantikvaren, er 80 prosent av bygningene som skal brukes i 2050 allerede bygget. Her har forskerne regnet seg frem til at klimagassutslippene kan halveres om det velges rehabilitering fremfor riving og nybygging.  

– Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står byggebransjen for 38 prosent av verdens klima­gassutslipp. Både rehabilitering av eldre bygninger og bruk av nye, grønnere materialer er kommende internasjonale megatrender. Dette henger sammen med en økende erkjennelse av bærekraftproblemene i byggebransjen, sier Sigrid Du Chau i Kortrijk Xpo, som arrangerer messen Architecwork.  

– Den setter søkelyset på bærekraft, urbanisering, byplanlegging og nye materialer. For å komme i nærheten av FN sine bærekraftmål i 2030, må byggebransjen være med på laget.  

Rehabilitering var også tema på et innlegg til Leal på Architecwork, som ble gjennomført i Oslo i slutten av forrige måned.  

– Arkitektbransjen har beveget seg fra nybygg, via ombruk av materialer og bygningsdeler, til fullstendig transformasjon av eksisterende bygg.  

– Det kan være like spennende og kreativt å arbeide med transformasjon. Å spille på lag med det eksisterende, og løfte frem kvalitetene og styrkene som allerede er der, krever et åpnet sinn. 

Les mer om følgende emner: