Oslo ble Årets solkommune
Oslo er kåret til “Årets solkommune 2024”. Prisen ble delt ut på årskonferansen til NHO Elektro.
Holmlia skole er ett av mange kommunale bygg i Oslo som har solcelller på taket
Jurymedlem og fagsjef elektroteknikk Jo Søbstad Skjævesland i NHO Elektro sier at utmerkelsen heier frem kommuner som satser på solceller på offentlige bygg.
– Lokale støtteordninger gir ekstra poeng. Samtidig skal det være enkelt for privatpersoner å installere solceller. Det er også et pluss om kommunen har vedtatt klimamål.
– Oslo kommune får prisen for at de i mange år har prioritert, og lagt til rette for å installere solceller både i privatboliger og kommunale bygg. Dette har gitt meget gode resultater. Her tenker de nytt. Hovedstaden har dessuten en klar visjon om å være en fornybar energiby, og bidrar aktivt til å redusere klimautslippene.
– I Oslo bor mange innbyggere i borettslag og sameier. Her er det positivt at kommunen har lagt opp til fleksible delingsordninger, slik at strømmen som blir produsert blir bedre utnyttet.
Konfliktfri utbygging
– Hva er målsettingen med solprisen?
– NHO Elektro vil fremheve kommuner som gjør en særlig innsats for å øke bruken av solenergi. Dette er viktig både for å nå klimamålene, og unngå kraftunderskudd. Solkraft på tak er også den enkleste og minst konfliktfylte måten å bygge ut ny energi på i Norge, siden det her blir brukt områder som oftest allerede er utbygd.
– Kommunene kan legge til rette for flere solcelleanlegg på kommunale bygg, næringsbygg og privatboliger, og er helt avgjørende aktører for denne utviklingen.
Flere støtteordninger
Byrådssekretær Kjersti Aastad, som mottok prisen, takket på vegne av Oslo kommune.
– Dette inspirerer til videre satsing. Det er bred politisk enighet i hovedstaden både om å prioritere sol, og at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030. Solceller inngår i løsningen, og skal integreres i våre formålsbygg, som gjelder skoler, barnehager, sykehjem og administrasjonsbygg.
Oslo er den kommunen i Norge som har installert mest solkraft. Tidligere i år relanserte de en støtteordning, der borettslag og sameier kan søke om å få dekket inntil 20 prosent av kostnadene med å installere solceller på taket. Om søkeren også får Enova-tilskudd, kan noen i beste fall få støtte på 50 prosent.
Oslo kommune tilbyr også en ny støtteordning til energifleksibilitet, der byggeiere som kobler seg til et energifleksibilitetsmarked kan få betalt for å redusere strømforbruket når nettet er mest belastet.
Vil motivere
Skjævesland sier at prisutdelingen viser at det skjer mye positivt i kommune-Norge.
– Både Ullensaker, Lillestrøm, Molde, Ringebu, Vennesla, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Stor-Elvdal, Sandnes og Kongsberg var nominert. Alle disse har på ulike områder utmerket seg når det gjelder installasjon av solcelleanlegg.
– Vi håper prisen kan motivere flere kommuner til å satse på solenergi. Dette er nødvendig for å møte økt etterspørsel etter ny kraft. Med tanke på at Norge skal elektrifiseres øker energiforbruket. Mer lokal strømproduksjon vil også redusere behovet for store kostnader til å forsterke strømnettet.