Outstanding industribelysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Outstanding industribelysning

Det første industribygget med Breeam-Nor Outstanding sertifisering i Norden fikk Norsk lyspris 2022 i klassen for beste tekniske løsning.
Bygningen ligger mørklagt og dempet i omgivelsene, samtidig som det er nok lys for de som arbeider her.

OUTSTANDING miljøbygg. Det første Breeam-Nor Outstading sertifiserte industribygget i Norden fikk prisen for beste tekniske løsning Foto: Halvor Gudim

– Helt fra forprosjekt til ferdig anlegg har det vært arbeidet systematisk med å få Breeam-Nor Outstanding sertifisering. Det er lagt vekt på lys til riktig sted og med riktig mengde. Samtidig gir armaturene muligheter for avskjermet og kontrollert lys uten å forurense, sier juryen. 

Norconsult har vært rådgivende ingeniør, Frizen belysning (Ewo og Norka), Erco, iGuzzini og Bega har levert belysningen, mens PowerTech Elektro har utført elinstallasjonen. 

De andre vinnerne er Frescohallen, Espenes Rasteplass, armaturen Via Vika, lysestaken Dawn, kunstlysinstallasjonen 2PIAN og gjenskapte historiske slottskandelabre.  

Norsk lyspris skal synliggjøre veldesignede og nyskapende norske belysningsprosjekter og -produkter. I år var det 21 nominerte prosjekter. En av vinnerne blir nominert til Nordisk Lyspris, som arrangeres av belysningsorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island annethvert år. I år fikk Nidaros Domkirke Nordisk lyspris. 

Beste innendørsprosjekt

Frescohallen i Bergen fikk prisen for beste innendørsprosjekt. Her er juryen imponert av lysdesignet som både forener og separerer et radikalt moderne design.  

– Med et historisk storslått interiør bidrar belysningen med å synliggjøre kvaliteten i freskene og den historiske stilen. 

Det er Elektroinstallasjon som har utført elektroarbeidet. Armaturene er levert av Erco, Reggiani, Nortronic, DGA, Wästberg, Louis Poulsen og Lyskomponenter. 

Beste utendørsbelysning

Espenes rasteplass i Ullensvang kommune i Hardanger er best på utendørsbelysing. Ifølge juryen forsterker belysningen det arkitektoniske uttrykket, og kobler den skulpturelle arkitekturen og bruken.  

– Det er liten tvil om at belysningen samarbeider med byggverket for å skape en destinasjon som ikke overdøver omgivelsene, men tydeliggjør sammenhengen mellom arkitektur og landskap. 

Elinstallatør er Helgevold Elektro, mens armaturene er levert av Light Graphix (Rebel Light), Stoane Lighting (Rebel Light), LED Linear (Fagerhult) og iGuzzini. 

Grasiøs armatur

Hadeland Glassverk fikk prisen for beste produkt for armaturen Via Vika. 

Juryen fremhever at dette er en iøynefallende armatur, som både er lett og grasiøs. Dette til tross for at den skal belyse et stort rom. 

Gjenskapte historiske slottskandelabre

Kandelabre som lyser opp Slottsplassen i Oslo gikk til topps i klassen for beste spesialdesignet produkt til prosjekt.  

Her er to historiske lykter gjenskapt basert på originale foto. Bymiljøetaten i Oslo kommune, Det kongelige hoff, Riksantikvaren, Norsk Folkemuseum, rådgiver og leverandør har samarbeidet om prosjektet.  

Lysdesignet skal gjenskape det historiske uttrykket på Slottsplassen. Dette gjelder både for armaturen i seg selv, og lyset fra den. Lyskildene i lykten på balustraden skal forestille en åpen gassflamme. Foran fasaden til Slottet er det valgt en tilnærming til en gassbrenner, som gir litt mer lys.  

Norconsult er ansvarlig for lysdesignet, Frizen Belysning og Ewo har levert kandelabrene, mens Omexom har utført elektroarbeidet. 

Her sier juryen at lysdesignet skal gjenskape det historiske uttrykket på Slottsplassen, som gir en tidsriktig, grasiøs og vakker belysning. 

SLOTTSKANDELABRE. Gjenskapelsen av historiske slottskandelabre fikk prisen i klassen for spesialdesignet produkt til prosjekt 
Foto: Halvor Gudim/Bymiljøetaten 

Les mer om følgende emner: