Over 100 000 lader med vanlig stikkontakt 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Over 100 000 lader med vanlig stikkontakt 

Til tross for at det ikke er lov å bruke vanlig stikkontakt til å lade elbiler, gjør én av ti nordmenn det på denne måten.

Vanlige stikkontakter er ikke utviklet for lading av elbiler. I verste fall kan dette føre til brann

– Vi tror mye henger sammen med en manglende forståelse for belastningen dette har på stikkontakten og det elektriske anlegget, sier brannekspert Rune S. Nielsen i Gjensidige Forsikring. 

I en undersøkelse YouGov har gjennomført for elbilladeselskapet Zaptec lader åtte prosent av norske elbileiere fra en vanlig stikkontakt. Dette tilsvarer rundt 112 000 personer. I fjor bestemte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at dette ikke er lov, med mindre kontakten spesifikt var montert for formålet før juli 2022.  

Maksimal kapasitet over tid 

– Det er flere grunner til at lading fra stikkontakt på fast basis ikke er anbefalt. Med maksimal kapasitet over tid er belastningen på ledningene svært stor. I verste fall kan dette føre til brann, sier Nielsen. 

– Stikkontakten er heller ikke laget for vekten til ladekabelen. Det er viktig at den ikke “henger” i støpselet. Inne i kontakten vil en slik belastning kunne medføre skader, med den konsekvens at varmgang kan oppstå også når det blir brukt noe annet i den samme stikkontakten. 

– Er stikkontakten montert før 1.7.22 er det lov til å nødlade. Her er det viktig å følge med på alle symptomer som kan indikere at noe er galt, som varmgang og sikringer som går. 

Tryggere lading 

Adm. direktør Peter Bardenfleth-Hansen i Zaptec sier at nødlading kun skal brukes når det ikke er andre muligheter.  

– Å installere en ladestasjon hjemme er tryggere, samtidig som det kan brukes høyere effekt og styre ladingen automatisk etter strømprisene. Ladeboksen har også sikkerhetsfunksjoner for å unngå varmgang, og i verste fall brann. Dette gjelder spesielt om bilen blir ladet på natten. 

Les mer om følgende emner: