Populært med elkunnskap på øret

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Populært med elkunnskap på øret

– Elektropodden ble lansert i januar 2020. To år senere passerte lyttertallet 30 000. På utgivelsesdagen blir hver episode i snitt spilt av rundt 300 ganger. Dette øker etter hvert som tiden går, sier programlederne Marie Kolderup og Jon-Steinar S. Hanstad i Nelfo.

MER ENN 30 000 LYTTERE. - Elektropodden tilbyr podcaster om alt fra it-sikkerhet, solenergi og elbiler til revisjon av standarder. Hver andre uke er vi på lufta med nye episoder, sier programlederne Marie Kolderup og Jon-Steinar S. Hanstad i Nelfo

– Selv om vi ikke har så mange podcaster å sammenligne oss med, synes vi at vi har bra lyttertall. Det er et jevnt tilsig av nye lyttere, samtidig som vi har inntrykk av at vi når ut til mange. Fortsatt blir den første podcasten som ble lagt ut for to år siden avspilt.

Rett tilbud til rett tid

Kolderup sier at de hadde flaks med timingen av lanseringen av Elektropodden.

– Populariteten til podcaster eksploderte etter at vi satte i gang. Samtidig har det nok vært en effekt av koronapandemien. Nedstengingen av samfunnet førte til at folk ble mer isolerte. De har kanskje blitt vant til å lytte til en podcast til frokosten, når de går tur eller kjører bil.

– Hva var bakgrunnen for å lage Elektropodden?

– Podcaster ble stadig mer populære. Samtidig er dette en kostnadseffektiv og tidsbesparende måte å formidle budskapet på. Vi følte at vi hadde mange gode og interessante samtaler og diskusjoner både internt på huset, og i kontakten med medlemmene. Dette ønsket vi å formidle til flere. Podcast er en perfekt plattform for dette. I stedet for å gi samme svar fem ganger på telefon eller e-post, kan vi svare alle som lurer på det samme.

– Siden Elektropodden er åpen for alle, når vi også mannen i gata. Podden gjør Nelfo mye mer synlig i det offentlige rom. At brukerne kan lytte til episodene når som helst, gjør de veldig tilgjengelige. Det er veldig greit å få det rett på øret. Mange lytter mens de sitter i servicebilen på vei til et oppdrag.

Tar hensyn til konsentrasjonsspen

Siden starten har den lille redaksjonen publisert 50 episoder. Temaene har vært alt fra it-sikkerhet, solenergi og elbiler til revisjon av standarder.

Kolderup og Hanstad er faste programledere. Sammen eller alene. Gjestene i studio er både interne og eksterne.

– Hvor lenge varer podcastene?

– I utgangspunktet ikke lenger enn 15 minutter. Noen tema kan være vanskelige å holde innenfor en så stram tidsramme, sier Kolderup.

– Da vi eksempelvis snakket om hva som skjer i 2022, trengte vi mer tid. Vi er bevisste på at episodene ikke må bli for lange. Folk ønsker nok å lytte i korte perioder. Konsentrasjonsspennet går ikke særlig lenger enn 15-20 minutter. Med podcaster på 15 minutter er det mulig å rekke tre-fire av dem på en biltur på én time.

– Hva er tilbakemeldingene fra brukerne?

– Vi får mange positive tilbakemeldinger fra blant andre elinstallatører, elektrikere, rådgivere og utstyrsprodusenter. Her kommer det også ønsker og forslag om nye tema og gjester.

Kjente stemmer. De to programlederne spøker med at de begynner å føle litt på kjendislivet. Lytterne kjenner igjen stemmene deres fra podcasten.

– Hva er den mest populære episoden?

– Den om smittevern fra høsten 2020 er høyt på lista. Dette gjelder også den første episoden. Forklaringen kan være at dette tilbudet var helt nytt den gangen, og at lytterne var nysgjerrige på å prøve det.

– Hvor stor blir produksjonen? Hvilke tema skal dere ta opp?

– Vi legger opp til to episoder hver måned. Det er nok tid til å planlegge og organisere sendingene. Vi har mange tema på blokka. Dette gjelder blant annet interne prosjekter vi skal holde lytterne oppdaterte på, som sol­energi, batterier og elbiler. Vi skal også lage en episode på at all dokumentasjon i Nelfo-arkivet i år skal oppdateres.

Direktesending fra Eliaden

– På Eliaden i slutten av mai i år blir det direktesending fra Nelfo-standen.

– Her skal vi blant annet snakke om nye NEK 399 og NEK 400. Det blir kanskje også noen spennende utstillere, sier Kolderup, som ønsker innspill og spørsmål fra lytterne som gjelder ­Elektropodden.

Les mer om følgende emner: