Rekord­interesse for Norsk Lyspris

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Rekord­interesse for Norsk Lyspris

Nidaros Domkirke, Tana bru, armaturen Multilume Re:Think, den tekniske løsningen NightTune, krystall-lysekronen Krystall, myntsamlingen til DNB og scenebelysningen Frikar har fått Norsk Lyspris 2021.
14 andre prosjekter fikk diplom.

BESTE INNENDØRSBELYSNING. Ifølge juryen balanserer innendørsbelysningen av Nidaros domkirke elegant mellom funksjon og estetikk Foto: Morten Warholm Haugen/Berre

– I år konkurrerte 46 prosjekter om prisen. Dette er rekord. Den store interessen viser at lysbransjen ser på prisen som en hedersutmerkelse. Vi etablerte den i 2001, sier daglig leder Katia Valerie Banoun i Lyskultur. 

– Norsk Lyspris fremhever innovative, veldesignede og godt utførte lysprosjekter og -produkter i Norge. God belysning har stor påvirkning på klima, miljø, energi, helse og trivsel. Norsk Lyspris er viktig for å synliggjøre dette for samfunnet. 

– Én av vinnere blir også nominert til Nordisk Lyspris.  

Kirkebelysning

Kirkebelysning. Lysdesignen, som fremhever Nidaros Domkirke som et av Norges viktigste historiske interiør, fikk prisen for beste innendørsbelysning. Den kan brukes til å skape ulike stemninger for kirkelige handlinger. Belysningen skaper også et sakralt inntrykk, med et lysnivå som er akseptabelt for Riksantikvaren. 

Juryen er imponert over lysinstallasjonen. De sier at hvert lysscenario, som er skreddersydd til de ulike kirkelige aktivitetene, balanserer elegant mellom funksjon og estetikk. 

Det er NTE Elektro som har utført einstallasjonen. 

Brobelysning

Tana bru fikk prisen for beste utendørsbelysning. Lysdesignen er inspirert av fargene og dynamikken i Nordlyset. Hver time vises ulike lysscenarioer. All belysning er integrert i brokonstruksjonen. Det er ingen master for verken funksjons- eller effektbelysning.  

For å samle lyset og gi størst mulig lysstyrke der det skal treffe, er det brukt svært små spredningsvinkler. Dette skal også minimere lysforurensing og blending, og øke orienteringsevnen for gående og syklende. 

Juryen fastslår at prosjektet er et godt eksempel på hvordan lysdesign kan gi merverdi i form av lokal forankring og tilpasning.  

– Belysningen, som fremhever de arkitektoniske grepene i brokonstruksjonen, skaper fascinerende lyseffekter som begeistrer brukerne, både på avstand og tett på. 

Det er X5 Elektro som har utført elinstallasjonen. 

BESTE UTENDØRSBELYSNING. Lysdesignen av Tana bru er inspirert av fargene og dynamikken i Nordlyset
Beste produkt

Armaturen Multilume Re:Think fra Fagerhult gikk til topps i klassen for beste produkt. Dette er en bærekraftig armatur med en sirkulær livssyklus, laget av svenske naturfibre og resirkulert materiale. Det jevne arbeids- og allmennlyset gir god lysergonomi. Raske tilkoblinger skal sørge for enkel tilkobling.   

Juryen sier at armaturen er et godt eksempel på forbrukerprodukter satt i en miljøvennlig dimensjon.  

– Den viser også hvordan produktdesign kan bidra til å lede bransjen i riktig retning. 

Beste tekniske løsning

I klassen for beste tekniske løsning vant Thorn Lighting med NightTune. Dette er et system som tilpasser lysnivå og fargetemperatur fra en armatur automatisk etter nøyaktig tid på natten, og aktivitetsnivå og trafikk i omgivelsene. 

Løsningen blander LED-lys med varme og kalde fargetemperaturer, og dimmer separat to LED-lys grupper opp og ned. Målsettingen er å redusere lysforurensingen og begrense skadevirkningene av det blå lyset. 

– Vi setter pris på design som ivaretar mennesker og miljøet. Dette enkle konseptet kan integreres i de fleste utendørsarmaturer for å skape dynamiske og bærekraftige lysmiljøer i uteområder. Løsningen gir også stor fleksibilitet i utarbeidelsen av masterplaner, sier juryen om vinneren. 

Touch av glamour

To krystall lysekroner, som er ­installert i galleriet i Sunnfjord Hotel og Spa, fikk prisen for beste spesial­designet produkt til prosjekt. Hver krystall henger i en tredimensjonal form, og styres individuelt for å lage animerte bevegelser i lyset. Om dagen glitrer krystallkulene som et fossefall. På kvelden gir de en trolsk stemning med en touch av glamour. 

Juryen sier at krystall lysekroner er en ny og spennende vri på den tradisjonelle lysekronen, som skaper lysscenarioer med varierte og dynamiske uttrykk.  

Det er Stig Skjelvik AS som har utført elinstallasjonen. 

Miniatyrbelysning

Belysningen av myntsamlingen til DNB, som er den største i sitt slag i Norge, gikk til topps i åpen klasse. Banken har flyttet den fra et nedlåst hvelv i Drammen til hovedkontoret i Bjørvika i Oslo. Med miniatyrbelysning kan publikum se myntene på kloss hold fra begge sider.  

For å optimalisere opplevelsen av samlingen er armaturene integrert i montre, skuffer, nisjer og himlingsdetaljer. Belysningen er skreddersydd til rommet og utstillingen. 

– Her blir noe så enkelt som mynter fremstilt som nærmest hellige objekter. Den krevende oppgaven med å lage miniatyrlyssetting er løst på en vellykket måte. Resultatet er ryddig og innbydende, sier juryen om vinneren. 

EDA Elektrodata og Flexiform har utført elinstallasjonen. 

Lysende hallingstaver

Lysdesignen for danseforestillingen Frikar fikk prisen i klassen ung. Her blir det brukt spesialtilpassede løsninger som visker ut grensene mellom lysdesign, scenografi og koreografi. Hovedelementet er spesialkonstruerte lysende hallingstaver laget av plexiglass-rør. Her sørger LED-dimmere, radiomoduler og batterier for raske endringer i effektbelysningen. 

Juryen fremhever at prosjektet er et glimrende eksempel på symbiose mellom lys og historiefortelling. De er også imponert over teknologien som er bruk for å lage hallingstavene. 

Les mer om følgende emner: