Roboter reparerer satellitter i ­verdensrommet

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Roboter reparerer satellitter i ­verdensrommet

Forskningsleder Kristoffer Nyborg Gregertsen i Sintef Digital leder arbeidet med programvarearkitektur og systemintegrasjon i det nylig startede EU-prosjektet Eross+.

Robot i verdensrommet

Slik kan roboter som skal reparere satellitter mens de går i bane rundt jorden, komme til å se ut Illustrasjon: Thales Alenia Space

Målsettingen er å utvikle et europeisk konsept for On-Orbit Servicing, som er å utføre vedlikehold og oppdateringer av satellitter mens de går i bane rundt jorden. 

– Med robot-satellitter som «mekanikere» i verdensrommet er det mulig å oppdatere eksisterende satellitter, fylle på drivstoff og inspisere, reparere og taue dem over i nye baner. Romsøppel kan også dyttes ut av veien, slik at de ikke er til fare for andre satellitter og bemannede stasjoner. 

Det toårige prosjektet skal lede frem til en demonstrator som, dersom det får klarsignal, vil etterfølges av et prosjekt for en fullskala demonstrator som skal skytes opp rundt 2025. Dette vil være et teknologisk gjennombrudd, og en stor mulighet både for europeisk og norsk romfartsindustri. 

Les mer om følgende emner: