Samler automatiserings- og digitaliseringsspesialistene
– Med automatisering, digitalisering og kunstig intelligens (KI) leverer våre medlemmer løsninger som bidrar til at Norge skal nå sine mål for bærekraft, sirkulær økonomi, miljø, klima og effektiv energibruk, sier daglig leder Vigdis Sværen i Integra som er en bransjeorganisasjon i NHO Elektro.
- Vi arbeider for å redusere konfliktnivået i byggeprosjektene. For å få bedre samarbeid må de tekniske fagene, som automatiseringsleverandørene delta i samspillskontraktene. Prosjektene må planlegges og gjennomføres med høy grad av tillit og respekt mellom partene, sier daglig leder Vigdis Sværen i Integra Illustrasjonsfoto
– Vi arbeider med en rekke problemstillinger, blant annet å skape bedre samspill i verdikjeden, få mer fart på energieffektiviseringen, og øke kompetansenivået i bransjen.
– Sammen med Grønn Byggallianse har vi også etablert ITB Brukerforum. Dette er en møteplass der byggherrer, entreprenører og elektro- og automatiseringsleverandører over hele landet kan dele erfaringer fra konkrete prosjekter.
80 medlemmer
– Blant våre knapt 80 medlemmer er både de største systemleverandørene, som Siemens og Schneider Electric, tekniske integratorer som syr systemene sammen, og tekniske entreprenører som installerer løsningene som en del av elektroentrepriser. Hele verdikjeden er representert.
– Selv om automatiseringsprosjektene ofte er relativt små kontrakter, er de avgjørende for å skape helhet og få bygningsprosessene til å virke. Dette er nødvendig for å oppfylle brukernes krav til god komfort og godt inneklima.
– Å omstille samfunnet på områder som samferdsel, industri, boliger og næringsbygg krever teknologi som reduserer ressursforbruket og øker komforten og sikkerheten. Her bidrar vi med kompetanseoverføring til medlemmene, blant annet med medlemsmøter, kurs og som nevnt ITB Brukerforum. Samtidig har vi dialog med store aktører, som Statens vegvesen og Statsbygg der vi informerer om viktigheten av å gi elektro- og automatiseringskontraktene større oppmerksomhet, og muligheter for mer effektiv drift og vedlikehold.
Bedre samspill
– NHO Elektro og Integra arbeider for å redusere konfliktnivået i byggeprosjekter. Uløste konflikter er negativt både for samarbeidet og prosjektresultatene. I slike saker blir det brukt store menneskelige og økonomiske ressurser, som kunne vært brukt på andre områder.
– Dette gir næringen et dårlig omdømme, som gjør det vanskelig å rekruttere unge til bransjen. For å få bedre samarbeid må de tekniske fagene, som automatiseringsleverandørene delta i samspillskontraktene. Prosjektene må planlegges og gjennomføres med høy grad av tillit og respekt mellom partene.
– I dag er samspillskontrakter en avtale mellom byggherre og hovedentreprenør, uten at de tekniske fagene er med. Sistnevnte, som bidrar med inntil 50 prosent av verdiskapningen i byggeprosjekter, spiller en avgjørende rolle for å få et godt sluttresultat.
Veileder
– Integra har utarbeidet en veileder som beskriver automatiseringsleverandørene sin rolle i et samspillsprosjekt, og kompetansen de bør ha for å ta en sentral rolle i et slikt team. Veilederen blir lansert på et medlemsmøte senere i høst, sier Sværen, som forteller at også «Samspillsboka» som Statsbygg har laget gir et godt innblikk i slike prosesser.
Energieffektivisering
– Et annet område vi arbeider med er energieffektivisering i bygninger. Dette er mer aktuelt enn noen gang, og et viktig satsingsområde for mange medlemmer. Her arbeider vi sammen med NHO Elektro næringspolitisk for å få bedre rammebetingelser. Slike løsninger kan frigjøre energi, som eksempelvis kan brukes til å elektrifisere transportsektoren.
Videreutdanning
Sværen forteller at medlemmene sliter med å få tak i kvalifiserte fagfolk.
– Derfor tok vi initiativ til et samarbeid med Fagskolen Oslo for å etablere et nytt tverrfaglig videreutdanningstilbud i bygningsautomatisering. I samarbeid med oss har skolen utarbeidet en søknad til NOKUT. Her er det dessverre lang behandlingstid. Etter mer enn ett år venter vi fortsatt på godkjenning.
– Med tanke på at elektro, automatisering og it smelter sammen, må også de tradisjonelle elinstallatørene henge med på utviklingen. Å få et bygningsautomatiseringsanlegg til å fungere krever en bred helhetstenking, med både teoretisk kunnskap, kreativitet og praktiske ferdigheter. De som skal levere og installere slike anlegg må kunne designe, programmere og idriftsette systemene, ivareta NS 3935 og ha prosjektforståelse.
– Når den nye fagskoleutdanningen forhåpentligvis blir godkjent og kommer i gang, vil vi fortsette samarbeidet for å videreutvikle studiet.
– Fagskolen Oslo har også en søknad om akkreditering, som NOKUT skal behandle i november. Med den kan de godkjenne egne utdanninger, også den planlagte videreutdanningen i bygningsautomatisering.