Satser på hydrogenferger

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Satser på hydrogenferger

Statens vegvesen har signert en kontrakt med Torghatten Nord om å drifte hydrogenferjer mellom Bodø og Lofoten fra 2025. Avtalen har en verdi på 4,9 milliarder kroner.

Slik kan hydrogenfergene som skal gå mellom Bodø og Lofoten se ut. llustrasjon: norwegianshipdesign.no/Torghatten Nord

– Det har vært stor interesse for anbudet. Vi er glade for at vi skal samarbeide med en trygg og velkjent operatør med lang erfaring, sier Anders Sæternes, avdelingsdirektør i fergeavdelingen i Statens vegvesen. 

Adm. direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord opplyser at selskapet skal bygge to nye hydrogenferger.  

– Samtidig skal det eksisterende hovedfartøyet, som ble levert i 2012, bygges om fra naturgass (LNG) til en lavutslippsløsning. 

– Vi skal utvikle og drifte hydrogenferger på Norges lengste og mest værutsatte fergestrekning. Dette er et klimaprosjekt i verdensklasse. Det åpner for konkrete og spennende muligheter for grønn sjøtransport globalt, ny industri i Norge og lokalt næringsliv.  

– Takket være Statens vegvesen og regjeringen sine klimaoffensive avgjørelser, blir vi den første store innkjøperen av hydrogen i Norge. Dette gir også muligheter for verfts- og utstyrsindustrien til å delta i kompetanseutviklingen når det gjelder bruk av hydrogen som energikilde. 

Les mer om følgende emner: