Satser på lærlinger

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Satser på lærlinger

– Flere bør ta inn lærlinger, sier Espen Granås, som leder Region Øst i Schneider Electric Norge sitt forretningsområde Digital Energy. Avdelingen leverer toppmoderne bygg­automatiserings­anlegg over hele landet.

LÆREBEDRIFT. Automatiker Emilie Lindrup Johnsen, serviceingeniør Kristian Johansen og lærling Benjamin Andersen justerer byggautomatiserings­anlegget på hovedkontoret til Schneider Electric i Oslo

Granås har i flere år vært ansvarlig for å følge opp lærlingene i selskapet. 

– For tiden har vi totalt 16. 13 på byggautomatisering og tre på brann og sikkerhet. Åtte arbeider i Region Øst, fem i Vest og tre i resten av Norge. Vi har alltid 10-12 lærlinger. Målsettingen er å integrere dem i teknikerteamet vårt. 

– Til tross for korona­pandemien har inntaket av lærlinger gått som normalt.  

Samarbeid på tvers av fag, alder og kjønn

– Vi har positive erfaringer med lærlingene. De tar eierskap og ansvar for sin egen jobb og utvikling. De glir lett inn i teknikerteamene, og er veldig lærevillige. Sammen med fagfolk i ulike aldre og bakgrunn arbeider de på mange prosjekter.  

Emilie Lindrup Johnsen, som startet i Schneider Electric for nesten tre år siden, har nettopp tatt fagbrev. Hun forteller at hun var den eneste jenta i sin klasse på videre­gående.  

– Dette syntes jeg faktisk var litt morsomt.  

– Jeg ble kjent med Schneider Electric gjennom elektromateriellet vi brukte fra selskapet på skolen.  

– Før jeg søkte om å bli lærling sjekket jeg flere lærebedrifter. På grunn av de faglige utfordringene virket Schneider Electric spennende.  

– Jeg er spesielt opptatt av feilsøking. Her har jeg lært mye. Nå vet jeg hvordan jeg skal håndtere ulike situasjoner. 

– Jeg ser hvor nødvendig automatisering er for blant annet å redusere energiforbruket, og øke komforten i bygninger. Dette er viktig både for byggeiere og brukere. 

Karrieremuligheter

Granås er krysstallklar på at selskapet både trenger unge teknikere, og skal tilby opplæring og karrieremuligheter.  

– Samtidig som vi følger opp lærlingene lærer vi av dem. Eksempelvis på livsperspektivet. De takler lett endringer, utvikler seg raskt og har stor evne til å ta til seg ny kunnskap.  

Nytt perspektiv

Erlend Hadsel Berger Johnsen er lærling i Schneider Electric. 

– Samarbeidet med teknikere fra elektro og automatisering gir et nytt perspektiv. Aldersforskjellen er en fordel. Vi setter pris på fagkompetansen til eldre kolleger. Det gjør hverdagen vår mer lærerik. 

Raske resultater

Morten Skogly ble kjent med Schneider Electric gjennom læreren sin på Strømmen videregående skole. Han arbeider som lærling i selskapet på byggautomatisering. 

– Det mest spennende er å bygge om automatikk for ventilasjonsaggregat. Vi merker fort effekten av justeringene. Her er det lett å se sammenhengen mellom faget vårt, og hva kundene forventer. 

Les mer om følgende emner: