Sikrer mobildekning i sykehus

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Sikrer mobildekning i sykehus

Med 5G-teknologi skal helseforetakene i Helse Sør-Øst sikre robust innendørs mobildekning i nye og eksisterende sykehus. Dette skal bidra til å trygge kritiske tjenester for pasienter og ansatte, og gjøre det mulig å ta i bruk nye og innovative tjenester.

FJERNDIAGNOSTISERING. Da Telenor åpnet den første 5G-piloten i Skandinavia I 2018, var nye muligheter for helsevesenet blant eksemplene på nye bruksområder. Kardiolog Henrik Brun fjerndiagnostiserte konsernsjef Sigve Brekke i Telenor Foto: Martin Fjellanger

Det er Telenor som står for utbyggingen, mens Sykehuspartner skal sørge for integrasjonen mellom helseforetakene og mobiloperatøren. Kontrakten med Telenor, som er på 90 millioner kroner, har en øvre ramme på 400 millioner kroner.  

Rask forbindelse

– Medisinsk utstyr og maskiner trenger stabil og rask nettforbindelse. Et godt innendørs 4G- og 5G-nettverk på sykehusene er en alternativ bærer til trådløst nett (WiFi) for datatrafikk. Dette gir stor robusthet, sier Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Norge.  

– Samtidig forventer vi at 5G vil spille en viktig rolle for innovasjon i helsesektoren. Med nett i verdensklasse ligger det til rette for at Helse Sør-Øst vil ligge i tet i teknologiutviklingen.   

WiFi er den primære bæretjenesten, mens mobildekningen sikrer kritiske helselogistikk­tjenester som sekundær bærer.    

Mange helsebygg

Frem til 2030 skal Helse Sør-Øst gjennomføre flere byggeprosjekter, med store teknologi-investeringer. Dette gjelder blant annet et nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet, og et nytt sykehus i Drammen.   

– Vi skal være i front med moderne kommunikasjonsløsninger. Derfor stiller vi strenge krav til fremtidig innendørs mobildekning. Med ekstrem fart, lav forsinkelse og høy kapasitet, åpner 5G for løsninger både pasienter og helsevesenet har nytte av, sier adm. direktør Hanne Tangen Nilsen i Sykehuspartner.  

– Neste generasjon mobildekning skal sikre dagens kritiske tjenester og gjøre det mulig med nye og avanserte tjenester i helseforetakene i Helse Sør-Øst, eksempel­vis fjernkirurgi, lokaliserings- og posisjoneringstjenester og fjernstyrte robottjenester. 

Spesialisert nettverk

Engebretsen peker på at teknologien også åpner for at skjermede deler av 5G-nettet på sikt kan erstatte spesialiserte nettverk, eksempelvis nødnett.

Les mer om følgende emner: