Skal bidra til økt lyskompetanse 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal bidra til økt lyskompetanse 

– Belysning blir et sentralt tema på Eliaden 2024. Sammen med messearrangøren skal vi bidra til at de besøkende øker kompetansen på dette området, sier daglig leder Ida Thorendahl i Lyskultur.

- På Eliaden 2024 skal vi bidra til å øke lyskompetansen til de besøkende, sier daglig leder Ida Thorendahl i Lyskultur Foto: Lyskultur

Da dette intervjuet ble gjort, var hun nettopp kommet tilbake fra Light+Building i Frankfurt.  

– Det var første gang jeg besøkte messen. Tilbakemeldingene fra medlemmene er at det var lite nytt. Samtidig var det stor oppmerksomhet på bærekraft og RoHS-direktivet (Restrictions on Hazardous Substances) til EU. Belysning er en av de mest lavthengende fruktene når det gjelder energieffektivisering. 

Riktig belysning

Den siste tiden har Thorendahl og kollegene forberedt deltakelsen på Eliaden 2024.  

– Det er lett å ta for gitt hvor viktig belysning er. Folk kommer inn i et rom, og registrerer at det er opplyst. Spørsmålet er om dette er gjort riktig. Mange barn og unge sitter timevis på skolen hver dag, ofte i halvdårlig belysning. Også i ulike arbeidsmiljøer er riktig belysning viktig. Dette gjelder dessuten eldre.  

– Gamle lysarmaturer blir ofte skiftet med bakgrunn i kravene i RoHS-direktivet. Dette stiller spørsmål om lyset er riktig dimensjonert. Fungerer det slik det skal? Her er etterkontrollen viktig.  

Nye besøkendegrupper

– Hvordan vil de besøkende møte Lyskultur på Eliaden? 

– Vi skal ha stand der vi skal vise hvem vi er, og hva vi står for. Dessuten er vi opptatt av å få besøkendegrupper som rådgivende ingeniører, arkitekter og lysdesignere til å komme på Eliaden. Her tilbyr vi faglig påfyll. Onsdag 29. mai inviterer vi disse til en fagdag om belysning, der vi setter søkelyset på prosjektering, bestilling, etterkontroll og lysstyring.  

– Breeam er et annet tema. Målgruppene har mange spørsmål om klassifiseringssystemet. Dette blir en fagdag med tyngde. 

– Vi tilbyr også andre kurs. Det er viktig å øke kompetansen på belysning. Kundene vet ikke nødvendigvis hva de trenger, samtidig som elinstallatørene ofte kan for lite. Vi skal også snakke om lysveilederen vår, som beskriver alle standarder og veiledere for belysning.  

Bra trykk

– Merker lysaktørene bremsen i bygge- og anleggsbransjen? 

– Til tross for dette er det bra trykk i belysningsbransjen. Her bidrar RoHS-direktivet, som krever utskifting av gamle kvikksølvholdige lysarmaturer, mye. Med tanke på at mange ikke har startet å bytte belysning, er det her et stort umettet marked. At det er færre nye byggeprosjekter er nok merkbart for rådgivende ingeniører, arkitekter og lysdesignere. 

– Det blir viktige dager for Lyskultur på Eliaden. Vi gleder oss til å delta. Messen blir trolig en viktigere møteplass enn noen gang. 

Les mer om følgende emner: