Skal bli ledende på solcelleanlegg i Nordland

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal bli ledende på solcelleanlegg i Nordland

– På taket av Energihuset i Bodø har vi montert et solcelleanlegg på 360 m2, med en installert effekt på 72 kWp. Anlegget vi er i gang med på nye Mørkvedbukta skole i Bodø er enda større, sier prosjektleder Daniel Mathisen i Elektro Bodø.

Solcelleanlegg på taket av Energihuset i Bodø

NYTT SATSINGSOMRÅDE. Med installasjonen av solcelleanlegget på 360 m2 på taket av Energihuset i Bodø er Elektro Bodø klar for solenergimarkedet

– Eierne av Energihuset, som tenker nytt, satser på energieffektive løsninger. I tillegg til solcelleanlegget har vi også byttet mye av belysningen med energieffektive LED-armaturer. 

Kompetanseheving

 – Det er økende interesse for fornybare løsninger som solenergi, batterilagring og andre energieffektiviseringstiltak. Her får vi mange henvendelser. Stadig flere vil satse på fornybar energi. Her skal vi bli en ledende aktør i vårt område.  

– Derfor er vi i full gang med å øke kompetansen på dette området. Blant annet har flere av våre ansatte deltatt på Nelfo-kurs. Vi forbereder oss på at dette markedet tar av i Nordland. 

– Gjennom elektroinstallasjoner på skip har vi årelang erfaring med batterier. Her ser vi på om vi kan overføre noe av denne kompetansen til batteriinstallasjoner i bygninger. 

Bærekraft er konkurransekraft

Strategi- og forretningsutvikler Andreas Sandness Melby i Elektrogruppen sier at mange små skritt vil gi store løft for en mer bærekraftig region i Nord-Norge.  

– Med konkrete prosjekter kan vi bidra til et grønnere og mer bærekraftig samfunn. For oss ligger det konkurransekraft i å tenke bærekraft. 

– Et enhetlig system der bygg, teknikk og mennesker ”snakker sammen” er ­avgjørende for å nå nullutslippsambisjonene. Vi skal delta i kartlegging, mulighets­studier, bidra fra idéfasen til produktutvikling, installasjon og smart energieffektiv drift.  

– Med solcelleanlegg skal vi bidra til et grønnere og mer bærekraftig samfunn. Dette vil øke vår konkurransekraft, sier prosjektleder Daniel Mathisen (t.v) i Elektro Bodø og strategi- og forretningsutvikler Andreas Sandness Melby i Elektrogruppen
25 prosent mer solenergi

Mathisen tror sol vil spille en viktig rolle i fremtidens energisystemer.  

– Til tross for snø, kulde og mørke har solenergi potensial til å bli en viktig fornybar energikilde også i Nord-Norge. Det er dokumentert at lav temperatur øker effekten på solcellene.  

– Samtidig reduserer begrenset tilgang på lys i vinterhalvåret strømproduksjonen. Til gjengjeld er forholdene fra mars og utover våren og sommeren svært gode. For å fange solinnstrålingen over størst mulig del av døgnet, er solcellepanelene vinklet øst-vest med en helling på ti grader. 

– Solcellene på Energihuset har teknologi som gjør at de produserer inntil 25 prosent mer solstrøm enn tradisjonelle solcelleanlegg. Dessuten er installasjonen tilnærmet vedlikeholdsfri. Produksjonen til hvert enkelt solcellepanel kan avleses på pc, mobiltelefon eller nettbrett i sanntid.  

Les mer om følgende emner: