Skal forebygge arbeidslivskriminalitet i Østfold

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal forebygge arbeidslivskriminalitet i Østfold

Med støtte fra kommunene Moss, Fredrikstad og Sarpsborg, bransjeorganisasjoner som Nelfo og lokale selskaper, skal Fair Play Bygg Østfold forebygge arbeidslivskriminalitet i Østfold.

Prosjektleder Morten Haukeland (t.v.) i Fair Play Bygg Østfold og regionsjef Terje Beck i Nelfo Østfold

Prosjektleder Morten Haukeland (t.v.) i Fair Play Bygg Østfold og regionsjef Terje Beck i Nelfo Østfold starter arbeidet med å forebygge arbeidslivskriminalitet i Østfold Foto: Byggmesteren

Dette gjelder blant annet svart arbeid, momssvindel og helsefarlig arbeid. Koronapandemien har også aktualisert denne problemstillingen med brudd på karantene- og innreiseregelverk og svindel av ulike støtteordninger.
Fair Play Bygg Østfold skal arbeide for en seriøs byggenæring, med faste ansatte, faglærte, lærlingeordning og trygge arbeidsplasser med respekt for regelverket i arbeidslivet.

At Fair Play Bygg Oslo og omegn, Fair Play Bygg Rogaland og Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag det siste året har sendt mer enn 600 varsler om mulig arbeidslivskriminalitet til Arbeidstilsynet, skatteetaten, politiet og andre offentlige etater, viser at dette er et stort samfunnsproblem.

Oppfordrer til å tipse

– Lokale avdelinger i Fellesforbundet, Byggmesterforbundet, EL & IT Forbundet og Nelfo har lenge arbeidet for å etablere et Fair Play Bygg-prosjekt i Østfold. Derfor er det svært gledelig at arbeidet er i gang, sier regionsjef Terje Beck i Nelfo Østfold.

– I første omgang skal prosjektet gå i tre år, med pensjonert politimann Morten Haukeland som prosjektleder. Her er det lagt opp til et samarbeid med Fair Play Bygg Oslo og omegn. Nelfo støtter prosjektet med 100 000 kroner i året.

– Er det mye akrim i Østfold?

– Vår del av byggebransjen er så gjennomregulert at dette er et mindre problem hos oss enn i andre næringer. Likevel er det useriøse aktører i elinstallasjonsbransjen i vårt område. Dette gjelder spesielt utenlandske aktører. Disse følger vi nøye med på.

Beck oppfordrer både medlemsbedrifter og andre håndverksbedrifter til å tipse Fair Play Bygg Østfold når de oppdager uregelmessigheter på byggeplassene.

– Dette er et lavterskeltilbud for å melde fra om mulig arbeidslivskriminalitet. Erfaringene viser at tipsere synes det er lettere å melde fra på denne måten enn til offentlige etater. Tipsene blir kvalitetssikret før de blir sendt til Akrim-etatene.

Ikke annerledes i Østfold

Også Lars Mamen, leder for Fair Play Bygg Oslo og omegn, er glad for etableringen i Østfold.
– Vi har vært mest aktive i Oslo-området. Det er ikke noe annerledes i Østfold enn i resten av landet. Også her er det dessverre mye arbeidslivkriminalitet, sier han til Norsk byggebransje.

Les mer om følgende emner: