Skal levere solcelletakstein til 700 tak hvert år

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal levere solcelletakstein til 700 tak hvert år

– Vi tilbyr norskprodusert solcelletakstein for norske forhold. Den har lavt CO2-avtrykk, ser bra ut og skal tåle påkjenninger i 40-50 år, sier produktansvarlig Stian Tollisen i taksteinprodusenten Skarpnes.

- Markedet for solcelletakstein begynner å løsne. Vi har satset på dette produktet siden 2018, sier produktansvarlig Stian Tollisen i taksteinprodusenten Skarpnes. Foto: Skarpnes

På Teknologikonferansen til Nelfo på Oslo Plaza i mai i år skal han fortelle om markedet for slike produkter.

– Foreløpig kan ikke solcelletakstein måle seg med markedet for solcellepaneler. Begge er basert på samme teknologi. Når det gjelder effekt per kvadratmeter taper taksteinen i forhold til paneler. På tak med mange kriker og kroker vinner taksteinen over panelene. De trenger større, hele flater. Med solcelletakstein kan enheter tilpasses i ulike størrelser.

Relativt ungt produkt
– Skarpnes har produsert takstein siden 1919. Nesten hundre år senere, i 2016, begynte vi å arbeide med solcelletakstein. I 2018 startet vi en salgspilot. Siden i fjor har dette vært et standardprodukt.

– Frem til 2020 var det et dyrt og tungsolgt produkt. Med høye strømpriser har markedet løsnet. I Norden leverer vi hvert år takstein til 7 000 tak. Målsettingen er at solcelletakstein skal utgjøre ti prosent av dette. 

På vei inn i Europa
– Vi selger i Norge, Sverige og Danmark. Med tanke på at vi deltar i et EU-prosjekt gjennom en tysk samarbeidspartner kan markedet bli utvidet. Målsettingen er å skape et europeisk produkt med lite CO2-avtrykk.

Tollisen sier at arkitekter har begynt å snu på byggene for å legge bedre til rette for solceller. 

– Nylig fikk vi en pris fra DOGA (merket for design og arkitektur) for solcelletaksteinene. Det trekker oss inn i arkitektmarkedet.

– Salget til entreprenører og byggeiere går bra. Samtidig håper vi på enda bedre tilskuddsordninger.

Smarthus-veileder
Teknologikonferansen skal også gi et innblikk i hvordan smarthus-markedet vil se ut om noen år. Her skal Nelfo presentere sin nye veileder.

– Smarthus-løsninger kan redusere både energiforbruket og strømregningen. Høye strømpriser gjør denne teknologien mer aktuell for boligeiere. At Enova også gir støtte, gjør slike tiltak enda mer attraktive. Her får medlemmene mange henvendelser og spørsmål. Kundene forventer at elinstallatørene har kompetanse på dette. Derfor har vi laget smarthus-veilederen, sier Erlend Magnus Løvstakken, sivilingeniør mikronett i Nelfo.

– Målsettingen er å oppdatere medlemmene på nyere smarthus-løsninger, øke interessen for fagområdet og gjøre dem bedre rustet til å svare på kundespørsmål. Slik kunnskap gir også muligheter for andre typer oppdrag. Vi tror dessuten veilederen kan gi aha-opplevelser og inspirasjon til andre med interesse for smarthus.

Gir overblikk
– Hva er det viktigste innholdet i veilederen?

– Smarthus-løsninger dreier seg for det meste om trådløs teknologi, selv om det også brukes kablet teknologi. Utfordringen er at det kan være vanskelig å få gode nok signaler. Veilederen beskriver dette. Den gir også et generelt overblikk over oppbyggingen av en smarthus­installasjon. Samtidig er it-sikkerhet og kundeforhold viktig.

Løvstakken understreker at den digitale smarthus-veilederen blir kontinuerlig oppdatert. – Vi skal også lage mer innhold. Her kan brukerne komme med ønsker.

Les mer om følgende emner: