Skal løfte teknologiblikket

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal løfte teknologiblikket

– Med høyaktuelle foredrag, videointervjuer, paneldebatter og prosjektpresentasjoner viderefører vi Elsikkerhetskonferansen med Teknologikonferansen, som skal bli enda mer “levende” og interessant. Dette er årets møteplass, sier teknisk direktør Jon Steinar Hanstad i Nelfo.

På konferansen settes søkelyset på trender som vil påvirke bransjen. Solenergi- og batterimarkedet er i sterk vekst, mikrogrid vil snu opp ned på energiforsyningen og el- og ekominstallasjonene blir stadig smartere og mer integrert.  

Meld deg på Nelfos Teknologikonferanse

– Konferansen, som blir gjennomført på Radisson Blu Plaza i Oslo i mai, skal løfte blikket og se på markedsmuligheter og -utfordringer. Dette gjelder også standard­isering og regelverk. I fjor kom eksempelvis den siste versjonen av NEK 400. Her skal Eirik Selvik som leder NK 64, snakke om hvilke områder komiteen skal arbeide med når det gjelder NEK 400:2026.  

Innarbeidet

– Vi gjennomførte vår første elsikkerhetskonferanse i 1999. Dette er en innarbeidet møteplass for alle som arbeider med elsikkerhet, både Nelfo-medlemmer, DLE, rådgivere, produsenter, leverandører, e-verk, skoleverket, byggeiere, eiendomsselskaper, kommuner og myndigheter. Her har tusenvis av elektrofagfolk oppdatert seg på utviklingen i bransjen.    

– Mye har skjedd siden den siste konferansen i 2019. Samtidig har det vært en koronapause på to år. Dette gjør det naturlig å endre konferansekonseptet. Først og fremst flytter vi arrangementet fra sjø til land. Samtidig skifter vi navn til Teknologikonferansen, der vi skal få mer dynamikk med et bredere innhold. 

Venteliste

– Interessen for arrangementet har vært så stor at mange har stått på venteliste for å delta. Konferansesalen på Kiel-ferga til Colorline har ikke hatt plass til alle. Med å flytte den til Plaza løser vi dette problemet. Målsettingen er å få flere deltakere. 

– At de kan velge om de vil være med på begge dagene eller kun én, tror vi vil gjøre den mer aktuell for flere. 

– Vi har også invitert Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, (Nkom), Norges vassdrags- og energi­direktorat (NVE) og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Dette er organisasjoner aktørene må forholde seg til i en svært gjennomregulert bransje, der elektrifiseringen og digitaliseringen går i rasende fart. At det også er gråsoner mellom disse kompliserer regelverkene, eksempelvis på hvordan DiBK ser på solcelleanlegg som en del av bygningskroppen. 

Markedstrender

– Vi setter søkelyset på trender som vil påvirke bransjen. Solenergi- og batterimarkedet er i sterk vekst, mikrogrid vil snu opp ned på energiforsyningen og el- og ekominstallasjonene blir stadig smartere og mer integrert.  

– Teknologiutviklingen går raskt på områder som smarthus- og skyløsinger, IoT og 5G. Sammen med blant andre Telenor og teknologirådgiver Eirik Solheim i NRK skal vi se noen år frem i tiden. Her blir det også en paneldebatt, der vi åpner for spørsmål fra salen.  

– At stadig flere smartere produkter blir koblet på nettet setter cybersikkerheten på prøve. Denne utviklingen blir ytterligere forsterket av den urolige geopolitiske situa­sjonen i Europa, blant annet med krigen i Ukraina. Partner Torgeir Waterhouse i it-konsulentselskapet Otte og fagdirektør Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skal diskutere denne problematikken. 

– CTO Bjørn Thorud i Solar Energy setter søkelyset på smarte solenergiløsninger i distribusjonsnettet, produktsjef Stian Tollisen i Skarpnes snakker om solcelletakstein, mens tema for foredraget til CEO Erik Stokkeland i Futurehome er hvilke muligheter teknologiutviklingen og standardiseringen åpner for.  

Grensesprengende teknologi

It-rådgiver Eirik Norman Hansen har vært på CES-messen 2023, som er verdens viktigste møteplass for selskaper som arbeider med grensesprengende teknologi. 

På årskonferansen til Nelfo i 2019 fortalte han om hvordan han opererte inn en chip i hånden for å åpne dører og bruke kopimaskinen på kontoret. Norman Hansen overrasket også deltakerne med å sende droner ut i møtelokalet.  

Rekordmange utstillere

Utstillerkontakt Svein Hjelmås i Nelfo forteller at utstillingen er en viktig del av konferansen.  

– På tidligere arrangementer har leverandørene stått i kø for å delta. Mange kommer igjen år etter år. 23 leverandører har allerede bestilt plass i mai. Dette er rekord. Det er fortsatt plass på Oslo Plaza. Han oppfordrer leverandørene til å bruke denne muligheten til å møte viktige kundegrupper ansikt til ansikt. 

Les mer om følgende emner: