Skal øke trafikk­sikkerheten med ny belysning 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal øke trafikk­sikkerheten med ny belysning 

Når et utrykningskjøretøy nærmer seg et kryss på Saaristokatu-gaten i Oulu i Finland, øker styrken på gatebelysningen automatisk.

Oulu kommune og Signify tester lysløsninger som kan øke trafikksikkerheten, og sørge for at utrykningskjøretøy kommer raskere frem Foto: Tomasz Majewski

Med en kombinasjon av det trådløse belysningssystemet Interact og HALI, en automatisk trafikklys-prioriteringsløsning for utrykningskjøretøy, tester Signify og Oulu kommune om trafikksikkerheten kan økes og gjøre det raskere for utrykningskjøretøy å komme frem. 

Når utrykningskjøretøyet nærmer seg ­trafikkrysset sendes et signal fra HALI-systemet som gir grønt lys. Fra trafikklyset går et signal til Interact, som sørger for at belysningen automatisk går tilbake til normal lysstyrke når utryknings­kjøretøyet har passert. 

Tungt trafikkert

– Saaristokatu-gaten er tungt trafikkert. Samtidig er det et populært område for gående og syklister. Her har det vært en del ulykker. Med å øke synligheten i trafikken for både utrykningskjøretøy og annen trafikk er målsettingen å øke sikkerheten. Vi har kombinert LED-belysning med smart styring, som også sparer energi og reduserer klimaavtrykket. Vi kan optimalisere strømforbruket på gatebelysningen i sanntid, sier trafikkingeniør Jani Koppelo i Oulu kommune.

Multisensorteknologi

Piia Hänninen, leder i Signify Finland, forteller at Oulu kommune bruker selskapet sin seneste belysningsteknologi basert på multisensorer.  

– I fremtiden kan de styre belysningen basert på data Interact samler inn. Dette bidrar også til å øke komforten, sikkerheten og helsen til innbyggerne i byen.  

– Interact sørger for behovsstyrt lys. Med sensorteknologi kan belysningen optimeres etter trafikksituasjonen. 

Oulu kommune tok i bruk HALI-systemet i 2011. I dag er mer enn 800 lyskryss og 400 utrykningskjøretøy over hele Finland koblet til løsningen. 

Les mer om følgende emner: