Skal utnytte fleksibiliteten i strømnettet 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skal utnytte fleksibiliteten i strømnettet 

125 millioner kroner i nye prosjektmidler skal få fart på arbeidet med nye, fleksible løsninger som kan avlaste strømnettet i de mest intense forbrukstimene.

Blant annet i Drammen skal et nytt prosjekt demonstrere storskala avlastning av strømnettet

I et nytt treårig prosjekt skal Å Energi, Nodes, Elvia og Glitre Net i storskala demonstrere hvordan det er mulig å avlaste strømnettet. Prosjektområdet omfatter mer enn 1,3 millioner strømkunder.   

– For å gjennomføre den planlagte elektrifiseringen av samfunnet må fleksibiliteten i kraftsystemet frigjøres, sier Rune Hogga, leder Digital forretningsutvikling i Å Energi. 

– Dette gjøres med at flere strømkunder flytter strømforbruk bort fra tidspunkter med høy belastning på nettet, mot å få betalt for tjenesten. Tiden er overmoden for at nettselskapene forbereder seg på en hverdag, der strømnettet i perioder går for fullt. Med jevnere fordeling av energiforbruket og utflating av forbrukstoppene kan flere få strøm når de trenger det, uten kostbar forsterking og utbygging av strømnettet. 

– Gjennom det Enova-støttede NorFlex-prosjektet har Å Energi vist hvordan et mer fleksibelt strømforbruk kan bidra til et fremtidsrettet kraftsystem. Her koblet kunder i Agder og Buskerud ut deler av forbruket i korte perioder for å frigjøre plass i strømnettet. 

– Vi har formidlet 1 100 MWh strømlast, tilsvarende årsforbruket til nesten 70 husstander, og gjennomført 25 000 utkoblinger. Her kan også mer enn 6 000 påkoblede elbilladere levere fleksibilitet til strømnettet. 

Les mer om følgende emner: