Skifter 34 000 lysrør 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skifter 34 000 lysrør 

På Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) skal GK skifte 34 000 lysrør med LED-armaturer fra Glamox. Dette vil redusere energiforbruket til belysning med 69 prosent.

Universitetssykehuset i Tromsø bytter 34 000 kvikksølvholdige lysrør med LED-armaturer

Den viktigste driveren for prosjektet er utfasingen av kvikksølvholdige lyskilder, som følge av EU sitt RoHS-direktiv (Restriction of Hazardous Substances) som ble innført i år. 

– I Norge er det minst ti millioner kvikksølvholdige lysrør som må skiftes. Dette er et giftig stoff som kan være skadelig for mennesker og dyr om det ikke blir behandlet på forsvarlig måte, sier konsernsjef Astrid Simonsen Joos i Glamox. 

– UNN er en pioner på å gjøre det som er riktig for pasienter, personalet og miljøet. Jeg er også glad for at våre armaturer sparer sykehuset for mye strøm og reduserer karbonavtrykket. 

Belysningsløsningen består av lineære LED-armaturer, downlights og «LED-kits». Med sistnevnte kan eksisterende armaturhus gjenbrukes. Den nye belysningen blir installert i alle bygningene på sykehuset, som pasient- og personalrom, toaletter, kontorer, tekniske rom og sykepleierboliger. Noen av armaturene skal styres med et DALI-basert system. 

GK skal dessuten montere Glamox sine renromsarmaturer i operasjonssaler. De tåler kraftig rengjøring, og er testet ved Fraunhofer IPA-anlegget i Stuttgart i Tyskland. 

Mange av de nye LED-armaturene er «connect ready», som betyr at de i fremtiden kan kobles til smarte lysstyringssystemer. 

Les mer om følgende emner: