Skjerpede krav til belysningsprodukter
– Det reviderte økodesigndirektivet til EU stiller krav om reparerbarhet, blant annet for lysarmaturer. Hovedregelen er at det skal være mulig å bytte lyskilder og forkoplingsutstyr, sier rådgiver Oddvin Breiteig i Nelfo.
EU skjerper kravene til belysningsprodukter. Hovedregelen er at det skal være mulig å bytte lyskilder og forkoplingsutstyr i lysarmaturer
– Samtidig fortsetter utfasingen av lite energieffektive lyskilder. De neste som forsvinner er flere typer halogenpærer, og de første generasjonene med CF-sparepærer (Compact Fluorescent Light). Etter 1. september i år er det kun tillatt å selge ut det som er på lager.
Utfasing av T8 åpner muligheter
- Omsetningsforbudet for T8-lysstoffrør som blir innført i september 2023, får nok større effekt.
– Disse er mye brukt i kontor- og industrilokaler. Her finnes det LED-erstatningsprodukter som kan brukes i armaturene.
– T5-lysstoffrørene er tillatt også etter 2023. Disse kan stå for tur i senere revisjoner av produktkravene.
Breiteig sier at reparerbarhetskravet har spesiell betydning for kombinasjonsprodukter, eksempelvis i møbler med innebygd belysning.
– I mange slike produkter er det ikke mulig å bytte lyskilden. Møbler blir kastet i stedet for å reparere dem. EU vil ha slutt på dette sløseriet.
– Kravene sier også noe om hva forbrukerne selv kan reparere, og hva som krever kvalifisert personell. Dette fremgår av den tekniske dokumentasjonen som følger produktet.
– I de reviderte kravene er det også begrensninger mot å manipulere ytelsen med programvare. Dette skal hindre at et produkt blir kraftigere enn opprinnelig godkjent, som vil føre til både høyere energibruk og kortere levetid.
Bevissthet om merkeansvar
– Dessuten kommer det reviderte krav for energimerking av belysning, og andre elektriske produkter.
– Det er så mange produkter som oppfyller kravet for energimerke A, at det er gått inflasjon i antall plusstegn bak bokstaven. Derfor er energimerkeskalaen reskalert tilbake til A-G. Denne gjelder fra 1. september i år. Dessuten er det standardisert at energimerket skal inneholde en QR-kode for mer detaljert produktinformasjon.
– Det viktigste å merke seg for elinstallatørene er at produsentene er ansvarlige for energimerkingen. De skal sørge for at etiketter og produktdatablad er korrekte, og at det finnes teknisk dokumentasjon som bekrefter dette.
– Produsentene er også ansvarlige for produktsamsvarserklæringer når det gjelder belysningssystemer som inkluderer styringskomponenter.
– Som forhandler av belysningsprodukter til sluttbrukere, skal elinstallatøren vise energietiketten i salgsmateriell og eventuelt i nettbutikk.
Langvarig materialmangel kan gi tregere utfasing
Breiteig opplyser at de reviderte økodesignkravene ble innført i EU 1. september i år, mens de fortsatt blir behandlet i EØS-landene.
– Det tar alltid noe tid med vedtakene som skal gjøres her, etter at regelverket er innført i EU. Siden det europeiske markedet i så stor grad er felles, har dette mindre betydning. Det gjør at landene forholder seg til EU-fristene.
– Får den globale materialmangelen betydning for hvordan landene følger direktivene?
– Blir mangelen langvarig, slik at dette får betydning for tilgjengeligheten på erstatningsproduktene, kan utfasingen ta lengre tid. Jeg tror risikoen for det er liten.