Skole med egne strømreserver 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skole med egne strømreserver 

Med 3,2 mål solceller på taket produserer Tiller videregående skole i Trondheim mer strøm enn det er behov for om sommeren. Overskuddet lagres i en egen batteripakke, skriver gemini.no.

Om sommeren produserer Tiller videregående skole i Trondheim mer strøm enn den har behov for Foto: Hent

Den lagrede strømmen brukes på kveld og natt, når det ikke er energiproduksjon i solcelleanlegget. Dermed kan skolen redusere strømkjøpet fra nettet.  

Batteripakken kan også brukes til å lagre energi fra nettet på natten når strømprisen er lav. Dermed kan skolen bruke lagret energi på formiddagen, når prisene er høyere.  

Energiløsningen ble foreslått av Sintef-forskere etter en konseptutredning de gjorde for Trøndelag fylkeskommune. Etter en del beregninger og anbefalinger ble det valgt gjenbruksbatterier fra gamle elbiler.  

Levetid på 10-15 år 

Det største karbonfotavtrykket til elbilbatterier kommer fra produksjon og materialer. Om de blir brukt i en elbil i mange år, har regnskapet gått i null før det blir gjenbrukt. Ofte vil de fortsatt ha rundt 80 prosent av kapasiteten igjen. Ved gjenbruk vil levetiden kunne forlenges med 10-15 år. 

Sensorstyring 

Ifølge Sintef-forsker Fride Vullum-Buer er batteriene trygge. De som blir gjenbrukt har gjennomgått omfattende testing, og har sensorer som skal hindre at temperaturen blir for høy ved lading og utlading. Hun etterlyser mer standardiserte løsninger for hvordan batteriene blir bygd. Det ville gjøre jobben enklere ved gjenbruk.  

Hent har vært totalentreprenør for prosjektet, mens Fjeldseth har installert solcelleanlegget og batterier. 

Les mer om følgende emner: