Skreddersydd lagerbelysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skreddersydd lagerbelysning

– Å forebygge blending var den største utfordringen da vi leverte belysningen til det nye Europris-hovedkontoret i Moss.

Bilde av lagerbygning.

Ladeområdet for truckene er ett av områdene der forebygging av blending er viktig. Foto: Siteco

– Siste byggetrinn, et helautomatisert høylager på 10 000 m2, ble tatt i bruk i år. Bygget er det største industriprosjektet vi har hatt i Norge, sier Osman Mradi, District Manager Østlandet i Siteco.

– Vi har vært totalleverandør av belysningen, med alt fra kontorbelysning til armaturer for lagerhaller med stor takhøyde.

– Europris tok i bruk første byggetrinn av lager- og logistikkbygget i 2017, som også har et kontor- og serviceareal på rundt 3?000 m2. Dette skal være Norges tredje største i sitt slag, med et reollager på 40?000 pallplasser.

Trygger trucktrafikk

 – I et stort lagerbygg som dette er det mye trucktrafikk. For at disse skal kjøre trygt er det brukt reflektorer for å dempe lyset fra armaturene.

– Totalt har vi levert 2?200 lysarmaturer. Av disse er det rundt 50?utendørsarmaturer. Alt er eksisterende produkter fra vår industriportefølje.  

– Første byggetrinn som har vært i drift en stund fungerer godt. Tilbakemeldingene fra kunden er positive. De sier at sammenlignet med det gamle lageret, er dette som natt og dag. 

– Det helautomatiske høylageret som åpnet i år har en innvendig takhøyde på 32 meter, med plass til 65?000 palle­plasser. Dette tilsvarer ­lagringskapasiteten i et lagerbygg på 30?000 m2 med normal takhøyde. Europris har planer om å sam­lokalisere hele lagerarealet sitt.

Tydelig koronaeffekt

 – Hvordan er belysningsmarkedet for tiden?

– Etter 12. mars har elinstallatørene vært forsiktige med å bestille produkter til byggeplassene. Det skyldes usikkerhet rundt gjennomføring av prosjekter. De frykter naturlig nok å brenne inne med store lagre. Dette har endret seg den siste tiden. Bestillingene er blitt større. 

Lysdesignen tok mer enn to år

Lys-designer Bulut Büküm i Siteco forteller at Europris-lageret var en stor designerjobb. 

– I fjor satte vi punktum for arbeidet som startet i 2016. Det er ingen hverdagsjobb å utarbeide lysdesign for et så stort bygg. Her må det tenkes helhetlige løsninger. 

– I de store lagerhallene er sikkerheten førsteprioritet. Her er det folk på farten hele tiden og stor trucktrafikk, samtidig som en del av gangområdene er trange. Fordi det dreier seg om sikkerhet og orientering, må søkelyset settes på visuell komfort. Samtidig er det nødvendig med god belysning i sonene det blir utført manuelt arbeid. Ved høye reoler er vertikal belysning nødvendig for å lese etiketter og hyllemarkører.

– I lokaler med lav takhøyde bruker vi reflektorer som tilleggsutstyr til armaturene for å hindre blending i truck­laderområdet. 

Ikke bare fancy kunst

Büküm fremhever at lysdesign for store lager- og logistikkbygg er et spesialisert fagområde. 

– Lysdesign omfatter en helhetlig designtilnærming som funksjonalitet, visuell komfort og estetikk. Det er ikke kun fancy, kunstneriske lysinstallasjoner. Lysdesign krever spesialisering. Å gjøre en jobb som denne krever solid erfaring fra tilsvarende prosjekter. 

– Det er også viktig å ha god kommunikasjon med kundene, og sette seg godt inn i hva de trenger og ønsker.

Les mer om følgende emner: