Skreddersydd teaterbelysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Skreddersydd teaterbelysning

Etter oppussingen av Schauspielhaus-teateret i Düsseldorf, som ble bygget i 1970, stråler det i ny LED-belysning fra Erco.

TYSK MODERNISME. Schauspielhaus-teateret i Düsseldorf, som er et av de viktigste eksemplene på tysk modernisme etter andre verdenskrig, har fått ny LED-belysning Foto: Erco, Thomas Mayer, ingenhoven architects/HGEsch

Sammen med den nærliggende kontor­bygningen Dreischeibenhaus, er teateret et av de viktigste eksemplene på tysk modernisme etter andre verdenskrig. 

Både tak, fasader og rom i bygningen er modernisert i henhold til strenge fredningskrav. Det orginale lyskonseptet, som er beholdt så langt det var mulig, er også oppgradert og tilpasset nye krav. 

Etter oppussingen er teateret mer åpent og transparent. De tonede rutene i fasaden er erstattet med klart glass. Dette har skapt en mer inn­bydende og festlig lysstemning. På kveldstid gir LED-armaturene i inngangspartiet et varmt, hvit lys på 3 000 K.  

Arkitektonisk søyle

Langs den innvendige glassfasaden til foajeen er det installert sylindriske utenpåliggende Dali-styrte LED-armaturer.  

Foajeen er designet rundt en massiv, nedoversmalnende søyle som støtter 23 radialt løpende armerte betongbjelker, med lengder på inntil 15 meter. Den nye belysningen fremhever dette arkitektoniske elementet. I foajeen er det også installert lysøyer, som tydeliggjør flis­mosaikken i gulvet.  

Samtidig er betongbjelkene i taket belyst på en slik måte at de ser ut til å vokse organisk ut av den sentrale søylen.  

I gangen som forbinder det nye inngangspartiet med foajeen, er det orginale lyskonseptet optimalisert med innfelte LED-armaturer. Samtidig markerer nye wallwashere de restaurerte synlige betong­veggene. 

Les mer om følgende emner: