Smartere stikkontakter og brytere

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Smartere stikkontakter og brytere

– Med nye smarte stikkontakter og trådløse brytere skrur vi for alvor opp farten på utviklingen av våre smarthjemprodukter. I løpet av få år tror vi at bruken av disse er svært utbredt i norske hjem, sier produktsjef Ole Johan Holmefjord i Elko.

Smartbryter fra ELKO

MODERNE DESIGN. Brukerne kan velge smartbrytere i ulike farger med et moderne design Foto: Benjamin A. Ward / ELKO

– De siste årene har interessen for smarthusløsninger økt. Samtidig har det vært svært begrenset med smartfunksjonalitet i de tradisjonelle stikkontaktene alle har på veggen hjemme.

– Med våre nye produkter kan brukerne plugge ”dumme” elektriske apparater og lyskilder direkte i veggen, slik at de kan styres og fungere sammen med andre smarthjemprodukter. Stikkontaktene og bryterne må kobles til Elko Smarthub eller en annen hub som støtter ZigBee. Sistnevnte er en kommunikasjonsprotokoll som sørger for at ulike smarthjemprodukter kommuniserer, og kan styres med smarttelefon.

Duft av nytraktet kaffe

Markedssjef Camilla Sjuve i Elko forteller at selskapet har gjennomført undersøkelser som viser at trygghet, sikkerhet og strømsparing er det viktigste boligeiere forventer av et smarthus.

– Våre nye smarte stikkontakter oppfyller disse kravene. Mobiltelefonen varsler om noe er galt, samtidig som boligeierne kan fjernstyre apparatene og følge med på hvor mye strøm de bruker.

– Det gir også et renere og mer helhetlig inntrykk når smartenheten sitter i selve stikkontakten, enn å ha en smartplugg som en ekstra ”klump” mellom stikkontakten og apparatet som trenger strøm.

– Å automatisere betyr enkelt sagt at når én hendelse inntreffer, blir én eller flere kjedereaksjoner utløst. Et scenario kan eksempelvis starte med at en bevegelsessensor på badet registrerer bevegelse. På hverdager mellom klokken seks og sju om morgenen fører dette til at den smarte stikkontakten på kjøkkenet slår på kaffetrakteren, som kvelden før er klargjort med vann, kaffepulver og filter. Etter morgenstellet kan beboerne glede seg til duften av nytraktet kaffe på kjøkkenet.

Stikkontakt fra Elko
ENKEL OG DOBBEL. Elko tilbyr både enkle og doble smarte stikkontakter Foto: Benjamin A. Ward / ELKO
Trådløs smartbryter

– Vi har også utviklet en batteridrevet trådløs smartbryter. Den styrer komponenter som er koblet til huben, uten kablet forbindelse. Bryteren kan monteres der den er mest praktisk, eksempelvis over nattbordet. På denne måten kan stikkontakten som kaffetrakteren er koblet til på kjøkkenet aktiveres.

– Å slå på funksjonalitet har hittil foregått i Elko Smart-appen. Smartbryteren, som kompletterer systemet, gir omtrent ubegrensede muligheter for styring av lys, varme og andre smartkomponenter hjemme.

– ”Borte” er et eksempel på en ofte brukt funksjonalitet. Når denne blir aktivert med å trykke på smartbryteren som er plassert ved utgangsdøren, kan eksempelvis alle lys bli slått av, varmen på badet senket, overvåkingskamera inne slått på og strømmen til kaffetrakteren kuttet.

– Ved siden av sengen kan det også være en smartbryter som skrur av og på lyset i hele huset. På samme måte kan solskjermingen i stuen aktiveres og downlights og bordlamper dimmes.

– Vi tilbyr også spesialbrytere og ”pucker” for å styre motordrevne persienner, markiser og screens som tidligere ikke hadde integrert styring

Les mer om følgende emner: