Snø- og isfritt fotballstadion 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Snø- og isfritt fotballstadion 

– Et intelligent styringssystem fra Guard Automation skal sikre at Ullevål Stadion er snø- og isfri, sier Robert Skramstad, som leder elektroavdelingen i Eiendomshuset Malling & Co som drifter landslagsarenaen i fotball.

Jon Egil Ek (t.v.) i Guard Automation sammen med Robert Skramstad i Eiendomshuset Malling & Co foran Ullevål Stadion Foto: Guard Automation

– Tidligere var det kun én snødetektor i bakken som bestemte om varmeanlegget skulle smelte snø. Med en slik løsning blir varmen skrudd på først etter at snøen har falt. Da er det full gass på hele anlegget.

– Med den nye løsningen, som bruker prediksjon for å automatisere og optimalisere snø- og issmelting, er vi alltid i forkant av kulde og snøfall. Teknologien styrer varmepådraget for rundt 6 000 m2 gangareal og kjøresoner. 

Skramstad opplyser at Ullevål Stadion har en av Norges mest avanserte energisentraler for næringsbygg. Blant annet får landslagsarenaen og tilhørende anlegg energi fra seks store ammoniakkvarmepumper 

– Ved behov kan bakkevarmeanlegget hente 2,3 MW fra energisentralen. 

Divisjonsleder Jon Egil Ek i Guard Automation forklarer at Ullevål Stadion er blant de første i Norge som bruker Guard Street Smart.  

– Løsningen krever verken tunge installasjoner eller store investeringer. Vi kobler en hjerne opp mot eksisterende varmeanlegg. Hjernen kommuniserer med skyen for å predikere og optimalisere varmeanlegget som smelter snø. 

– Vi har samarbeidet med astrofysikere for å utvikle beregningsmodeller basert på værdata og termodynamikken til anlegget. Med disse modellene kan vi predikere oppvarming på best mulig måte uten sensorer. 

– Systemet analyserer værdata som sol- og vindforhold, temperatur og skydekke, og beregner hvor mye energi som kreves.  

Rask installasjon

Skramstad forklarer at det ville vært kostbart og komplisert å installere en ny gammeldags snødetektor i bakken. 

– At løsningen til Guard er sensorfri er derfor et stort pluss fordi installasjonen er fleksibel og går relativt raskt. 

Les mer om følgende emner: