Stenger strømtilførselen ved røykutvikling 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Stenger strømtilførselen ved røykutvikling 

– De fleste dødsfall i boligbranner i Norge skyldes inhalasjon av røyk. En glemt pizza som får godgjøre seg lenge nok i stekeovnen, kan fort bli til en drepende røykbombe. Her har vi en sikkerhetsløsning som reduserer risikoen for røykforgiftning, sier produktsjef Stian Berglund i CTM Lyng.

STENGER STRØMMEN. CTM Lyng er på markedet med en løsning som automatisk stenger strømtilførselen ved røykutvikling

– «Strømkutt» stenger automatisk strømtilførselen til utvalgte elektriske apparater ved røykutvikling, som stekeovnen. 

– Løsningen består av to komponenter som kommuniserer trådløst. En mikrofon som plasseres i taket ved eksisterende røykvarsler, og et relé som monteres i innfellingsboksen eller sikringsskapet som styrer strømmen til stikkontakten til stekeovnen. 

Gjenganger

– Glemte stekeovner er en gjenganger hos brannvesenet, spesielt svartbrente pizzaer etter en kveld på byen. Med Strømkutt blir stekeovnen slått av så fort brannvarsleren oppdager røykutvikling.  

– Ifølge brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er komfyrbranner den vanligste årsaken til at en brann starter, og at at folk mister livet hjemme.  

– Hittil i år har 24 personer omkommet i branner i Norge. Mange må dessuten leve med langtidsskader på grunn av inhalering av røyk. 

Berglund trekker også frem at desember er den mest brannfarlige måneden. 

– Flere av dødsfallene på denne tiden av året kunne vært unngått med løsninger som Strømkutt. 

Burde vært et krav

– I 2010 kom det krav til komfyrvakt i alle nye boliger. Dette har redusert risikoen for overoppheting av platetoppen. Likevel registrerte DSB i fjor 3 238 bygningsbranner, som er nesten ti prosent mer enn året før. 

– I tillegg til komfyrvakt burde det være krav til løsninger som kutter strømmen ved røykutvikling. Denne kan bli kraftig før temperaturen blir så høy at komfyrvakten slår inn. Strømkutt og komfyrvakter kunne sammen redusere mange kjøkkenbranner. 

Les mer om følgende emner: