Sterk kvinne­markering på Eliaden 2024 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Sterk kvinne­markering på Eliaden 2024 

Med et eget kvinneseminar, et seminar der konsernsjef Tore Sjursen i OneCo, CEO Runar Hanesætre i Ahlsell, HR-direktør Ekaterini Oscarsen i GK Norge, CEO Tore Bakke i Bravida Norge, CEO Knut Gaaserud i Caverion Norge og nestleder Morten Bildøy i EL & IT Forbundet diskuterte mangfoldledelse, energiministerbesøk hos Montørjentene, og utdeling av «Elektrobransjens Mangfoldspris 2024» og «Elektrokvinnen 2024» satte Eliaden i år et sterkt søkelys på mangfold og kvinner i elektrobransjen.

Rundt 200 elektrokvinner fra hele landet møttes på et eget seminar på Eliaden 2024 Foto: MER Marketing

– Skal Norge lykkes med det grønne skiftet, må elektrobransjen ha ansatte med et bredt mangfold. Oppmerksomheten rundt dette temaet på messen i år kan være startskuddet for virkelig å arbeide strukturert og langsiktig med disse problemstillingene, sier styreleder Karoline Nystrøm i «Samarbeid for å øke mangfoldet i elektrobransjen», som sammen med forbundssekretær Heidi Lie i EL og IT Forbundet stod i spissen for kvinneseminaret på Eliaden 2024.   

Nystrøm forteller at rundt 200 elektrokvinner blant annet ble oppdatert på smarthus, kunstig intelligens, solceller og energilagring.  

– Arrangementet ble en knallsuksess. Alle er veldig fornøyde. 

Sponset reise

Svein Harald Larsen, fagsjef utdanning i NHO Elektro, er opptatt av likestilling og å øke kvinneandelen i elektrofagene.   

– Derfor sponset vi reisen til kvinneseminaret for mer enn 40 kvinnelige elever på Vg1, Vg2 og Vg3 i utdanningsprogrammene elektro og datateknologi. Disse kom fra Nord Norge, Trøndelag, Vestlandet og Rogaland. Vi håper dette kan motivere dem til å gjennomføre skoleløpet frem til lærekontrakt. Dessuten tror vi det er inspirerende for dem å delta på Eliaden, der de får et større innblikk i elektrobransjen.  

– Sammen med EL og IT Forbundet støtter vi også etablering av og aktivitet i kvinnenettverk over hele landet. 

Elektrokvinnen og mangfoldprisen 2024

Kvinneseminaret ble avsluttet med utdeling av «Elektrokvinnen 2024» og «Elektrobransjens Mangfoldspris 2024», som gikk til henholdsvis forbundssekretær Heidi Lie i El og IT Forbundet og Ahsell. 

– Prisene skal sette søkelyset på mangfold, kjønnsbalanse og likestilling i elektrobransjen. Det er viktig å løfte frem heltene og forbildene. For å få en mer moderne bransjekultur må endringer forankres i toppledelsen, sa adm. direktør Frank Jaegtnes i Elektroforeningen (EFO) som står bak prisene

Doblet kvinneandel

Selv om Lie hadde forhandlet med NHO Elektro til tidlige morgentimer i årets tariffoppgjør, var hun på plass for å få diplom og blomster. Prisen omfatter også kurs og sertifisering i mangfoldledelse. 

Lie har blant annet fagbrev som telekommunikasjonsmontør. Hun har lang bransjeerfaring, både som bas og en rekke styreverv som tillitsvalgt både lokalt og sentralt. 

Lie, som vil ha flere kvinner inn i elektrobransjen, er ikke redd for å snakke med utestemme om mangfold. I 2011 var hun med på å starte Montørjentene, som arbeider for å øke kvinneandel i bransjen. Med henne som leder har Montørjentene bidratt til at det er mer enn dobbelt så mange kvinner i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. 

– Prisen viser at jobben jeg gjør blir lagt merke til. Det er mange rollemodeller som arbeider med å øke kvinneandelen i bransjen. De er virkelig blitt sett. Dette gir motivasjon til å holde trykket oppe. Elektrobransjen er helt avhengig av mer mangfold. 

Mangfold er lønnsomt

Adm. direktør Runar Hansesætre i Ahlsell mottok «Elektrobransjens Mangfoldspris 2024». 

– Vi er opptatt av både det synlige og usynlige mangfoldarbeidet. Dette gjør noe med tankesettet til våre ledere. At mer enn halvparten av våre 40 butikker har kvinnelige ledere, gjør noe positivt både med ansatte og kunder.  

– Ahlsell skal representere hele bredden i befolkningen. Dette krever mangfold blant våre ansatte. Vi har også lykkes med å rekruttere ansatte fra andre bransjer enn elektro. Det gjør at vi får nye perspektiver og impulser. 

– Mangfoldsatsingen har dessuten gitt resultater på bunnlinjen med at vi selger mer. Det betyr at dette også er lønnsomt. 

Adm. direktør Frank Jaegtnes i EFO, Loveleen Rihel Brenna, daglig leder i Seema – Senter for manfoldsledelse, adm. direktør Ove Guttormsen i NHO Elektro, daglig leder Ida Thorendahl i Lyskultur, Karoline Nystrøm, Chair Advisory Board on Diversity i EFO og senior HR-rådgiver Helene Astrup i Bravida var med i juryen for prisene. 

Les mer om følgende emner: