Strømtyver i norske næringsbygg koster millioner
Strømtyver i norske næringsbygg koster millioner
De vanligste energityvene er pc-er og lys som står på når det ikke er mennesker til stede, etterfulgt av ventilasjons-, varme- og kjøleanlegg som går unødig.
– Dette samsvarer med våre data. Hvert år gjennomfører vi kampanjen «Fang energityven». Målsettingen er å finne slike tyver både i yrkesbygg og offentlige bygg, for å bidra til energieffektivisering og strømsparing. I 2023 ble 873 253 m2 gjennomgått. Her var det et gjennomsnittlig sparepotensial på 4,45 kWh/m2, sier daglig leder Mie Fuglseth i Grønn Byggallianse.
Kan spare 730 millioner
– For alle yrkesbygg i Norge blir dette 575 GWh i året. Ifølge SSB sine beregninger tilsvarer denne energien det årlige forbruket til 35 000 husstander. Med en pris på 1 kWh på 127 øre, kan næringsbyggeiere hvert år samlet spare rundt 730 millioner kroner.
– Med å fange energityver går forbruket og kostnadene ned, uten at det går ut over komforten. Med å kutte dette unødvendige strømforbruket, kan kraft frigjøres til å elektrifisere andre deler av samfunnet. Slik bidrar energieffektivisering til å redusere klimagassutslipp, og spare naturen for energi- og nettutbygging.
– Mer kunnskap om energityver er viktig, og gjør at mange kan spare mye strøm. Ofte koster det lite eller ingenting å kaste ut energityvene som stjeler kilowattimer.
Mangler moderne løsninger
Maria Korsgren, fagleder energi i GK, er enig med Fuglseth.
– Våre undersøkelser viser at mange bygg mangler automatiske tekniske løsninger. Bygninger utgjør rundt 40 prosent av all energibruk i Europa. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er energioppfølging, natt- og helgesikring av temperatur, styringssystemer for belysning, og tiltak knyttet til ventilasjon blant de billigste og mest effektive løsningene for å redusere strømforbruket. Dette ser vi også når vi analyserer kundenes bygg.
– For byggeiere bidrar slike tiltak til reduserte strømutgifter, og økt bygningsverdi.