Svakeste boligmarkedsmålinger siden 1999  

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Svakeste boligmarkedsmålinger siden 1999  

– Salg og igangsetting av nye boliger er dramatisk redusert. Det har ikke vært svakere første kvartal siden vi startet med målinger i 1999, sier adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.

I første kvartal i år var det en tydelig brems i boligmarkedet Foto: Laila Sandvold Macdonald

Sammenlignet med nyboligsalget i mars 2022, var dette 44 prosent mindre i samme måned i år. For første kvartal er salget redusert med 45 prosent. Nedgangen er størst for leiligheter med 50 prosent.  

For igangsetting er det enda verre. I mars i år var den 64 prosent lavere enn samme periode i fjor. Igangsettingen i første kvartal 2023 var redusert med 52 prosent.  

Salget av nye fritidsboliger i første kvartal i år var 66 prosent lavere enn samme periode i 2022.   

– Dette er en alvorlig situasjon. De store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo stopper opp. De neste kvartalene vil gi lavere sysselsetting i byggenæringen, sier Hiim.  

Også konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos melder om brems.  

– Salget i første kvartal er betydelig redusert i forhold til fjoråret. Det er som forventet. Kjøperne er avventende. Det er forståelig med tanke på kraftig renteøkning, prisvekst og utsikter til at renten trolig blir enda høyere.   

Les mer om følgende emner: