Tar ikke realkompetansekrisen på alvor  

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tar ikke realkompetansekrisen på alvor  

– Vi er skuffet over manglende realfagssatsing i statsbudsjettet for 2024. Enda en gang overser regjeringen hvem som skal gjøre jobben. For å lykkes med den digitale og grønne omstillingen må flere studere realfag og teknologi, sier president Elisabet Haugsbø i Tekna.

President Elisabet Haugsbø i Tekna er skuffet over teknologi- og realfagssatsingen i statsbudsjettet for 2024

– I statsbudsjett for neste år settes det av midler til 100 nye studieplasser i IKT. Med et skrikende behov for flere slike eksperter er dette på ingen måte en satsing. Nok en gang lar regjeringen sjansen gå fra seg til å satse på de som skal utvikle de nye teknologiene som trengs for å komme over i fornybarsamfunnet.  

Trenger 1 900 studieplasser  

– Mange rapporter peker på at kompetansekrisen blir dramatisk større om ikke flere studerer teknologi og realfag. Eksempelvis den Menon Economics gjennomførte på oppdrag for Norwegian Offshore Wind og Tekna. Den fastslår at om havvindbransjen og resten av fornybarnæringen skal vokse slik regjeringen ønsker, må antall studieplasser i ingeniør- og teknologifag økes med 1 900 flere enn i dag.  

Blir kompetansesinke  

– I Sverige la regjeringen frem en klar økning i statsbudsjettet, med flere studieplasser, penger til etter- og videreutdanning og økt kvalitet i ingeniørutdanningen. Industriutviklingen skjer nå. Om Norge ikke henger med blir landet en kompetansesinke i Skandinavia.  

Les mer om følgende emner: