Tar nesten 50 år å avkarbonisere havbruksnæringen

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tar nesten 50 år å avkarbonisere havbruksnæringen

Å elektrifisere lakseoppdrettsanleggene i Norge kan redusere det årlige CO2-utslippet med 375 000 tonn. Det tilsvarer utslippet fra mer enn 200 000 biler.

Bremnes Seashore på Loddetå er verdens første fullelektriske oppdrettsanlegg

Havbruk, som er en av de største og viktigste næringene i Norge, eksporterer årlig for mer enn 100 milliarder kroner. De neste tiårene regner bransjen med en flerdobling. 

En studie fra ABB og Bellona viser at elektrifiseringsgraden i næringen siden 2018 har økt med fire prosent til 37,7 prosent. På tre år er de årlige CO2-utslippene redusert med 25 000 tonn. 

Studien gir en oversikt over elektrifisering i næringen fordelt på regioner, hvilke politiske grep som er nødvendige og informasjon om elektrifisering av lokaliteter, utstyr og fartøyer. 

Anlegget til Bremnes Seashore på Loddetå i Vestland, som ble tatt i bruk i fjor, er verdens første fullelektrifiserte oppdrettsanlegg for laks til sjøs. Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Bremnes Seashore, Bellona og ABB. 

– Vi håper utrullingen av nullutslippsteknologi i næringen går langt raskere enn den nye studien indikerer. Teknologien er hovedsakelig moden. Unntaket er de største fartøyene, der teknologiutviklingen også går svært raskt, sier adm. direktør Per Erik Holsten i ABB Norge. 

Les mer om følgende emner: