Tar styringen tilbake fra ekspertene 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Tar styringen tilbake fra ekspertene 

– Et toppsystem trenger ikke kun å være for spesialister, sier de tre gründerne Even Gunnes, Aleksander Bless og Heljar Suhr Mjøen i programvareselskapet Evolo Technologies.

ENKELT TOPPSYSTEM. Evolo Technologies har utviklet et toppsystem som ikke krever spesialistkompetanse for hverken programmering eller bruk Foto: Evolo Technologies

Alt startet med den glødende interessen Even Gunnes helt siden barndommen har hatt for ikt. I 2014 utviklet han et enkelt toppsystem for sin egen hytte, som arbeidsgiveren X5 Elektro ble interessert i. De har installert det i flere anlegg.  

Kameratene startet programvareselskapet i 2017. De arbeidet med å utvikle løsningen på fritiden. Dette ble gjort blant annet basert på innspill fra X5 Elektro og pilotkunder. 

Samarbeider med elinstallatør

– Vi er i gang med å etablere oss i markedet. Hittil har vi inngått samarbeidsavtaler med elinstallatører i Hareid, Lillehammer, Alta, Kristiansand, Trondheim, Bergen og Arendal. Dessuten er X5 Elektro med som eier. På slutten av fjoråret ansatte vi også en ny medarbeider. I år regner vi med å få fart på omsetningen, sier Suhr Mjøen.

Mot den tradisjonelle strømmen

– Med en gateway snakker systemet med protokollene det støtter, og sender data til skyen. Løsningen har også data elinstallatørene kan bruke som en del av automasjonsløsningene. Toppsystemet, som er basert på KNX og åpne protokoller, har dessuten et energioppfølgingssystem som overvåker energiforbruket og muliggjør smarte energitiltak basert på disse dataene. 

– Vi har lagt inn flere funksjoner for energieffektivisering. Eksempelvis værmelding for styring av varme, og astro-ur for styring av utendørs belysning. Dette gjelder også informasjon om spotpris på strøm, slik at forbruket kan tilpasses strømprisnivået. 

– Selv om flere toppsystemleverandører har samme funksjoner, er disse ofte svært komplekse og kostbare. Dessuten må de konfigureres og settes i drift av leverandøren, som også eier løsningen og skytjenesten. Vi har utviklet et toppsystem som vanlige montører og teknikere kan konfigurere og levere selv. 

Trenger ikke kurs

– Det er ikke nødvendig med kurs for å bruke systemet. Her er det nok med generell datakompetanse. 

– Med dette toppsystemet kan elinstallatørene ta en større del av verdikjeden. Dessuten kan det styres med mobilen, og blir automatisk oppdatert. 

– Basisfunksjonene er på plass. Toppsystemet er komplett for vanlig byggautomasjon. Vi arbeider med å utvikle mer funksjonalitet, basert på tilbakemeldinger fra elinstallatørene. De har mange gode tips om ny funksjonalitet for energioptimalisering. 

– Skal dere selge systemet i utlandet? 

– På sikt kan det bli aktuelt. Dette åpner et stort marked. Først må vi komme inn i Norge. 

Les mer om følgende emner: